Archive for the ‘Isu Agama’ Category

Hidup Yang Penuh Fitrah

Assalamualaikum wbt

Sepanjang berada di jabatan ini (O&G), ada banyak insiden lucu telah terjadi. Tapi bila dikenang semula, saya rasa ini asam garam yang perlu diterima untuk men’tarbiah’ pesakit dan juga diri sendiri.

Insiden 1

Saya ditempatkan di dewan bersalin (selepas ini akan ditulis sebagai labor room) bersama empat orang HO yang lain. Ditakdirkan Allah, pada suatu hari, ada seorang pesakit dihantar turun daripada antenatal ward (wad sebelum bersalin) untuk dipecahkan air ketuban (artificial rupture of membrane) (ARM) dan augmentation menggunakan pitocin. Pesakit ini seorang berketurunan India, 23 tahun, mengandung anak pertama dan mempunyai Gestational Diabetes Mellitus on diet control (GDM). Sehari sebelum itu pesakit ini telah dimasukkan ke wad untuk menjalani induction of labor (IOL) dengan belon. Saya difahamkan, ketika di wad pun, tiada siapapun yang dapat memujuknya untuk memberikan kerjasama untuk memasukkan belon untuk IOL. Sehinggalah MO yang ada ketika itu terpaksa memasukkan belon ke saluran peranakan dalam keadaan kakinya tidak diangkat! Owh. Sangat susah. Saya pun tak dapat nak membayangkan betapa keras hati dan degilnya pesakit ini.

Ketika di labor room, pada mulanya ada seorang doktor lain yang melihat pesakit ini untuk di ARM-kan. Tapi doktor itu sudah tidak dapat bersabar lagi kerana terpaksa menunggu sehingga 40 minit untuk mendapatkan kerjasama daripadanya. Sedangkan ada ramai pesakit lain yang perlu diselesaikan di labor room pada hari itu. Sudahnya, saya pergi melihat pesakit tersebut dan selepas memujuknya seketika, dia bersetuju untuk memberikan kerjasama untuk di ARM -kan.

Kusangka panas sehingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Cewah =p Tiba-tiba pesakit ini meronta-meronta dan tidak mahu prosedur itu dibuat. Alasannya ialah takut dan tidak mahu sakit. Aduhai. Nak bersalin nanti jauh lebih sakit dik oi. T______________T Kami semua meninggalkannya bersama suami seketika di bilik itu dan beredar menyelesaikan perkara-perkara lain. Selepas sejam lebih berlalu, akhirnya ada seorang HO lelaki berbangsa India berjaya memujuknya. Pesakit itu diberikan peluang untuk memilih doktor mana satukah yang diinginkan untuk meng-ARM-kan dirinya. Dia memilih saya! Adeh =p Maka saya pun memakai sterile gloves dan berdiri di sisi kanannya. Ramai staff nurse berada bersama saya untuk membantu saya memegang pesakit itu sekiranya dia meronta lagi.

Baru saja saya memegang hook yang digunakan untuk ARM, tiba-tiba dia meronta-ronta dengan kuatnya dan kakinya telah menendang perut saya sehingga terperosok saya kebelakang. Senak saya dibuatnya. Dan pada waktu itu jugalah seorang staff nurse yang sudah sangat senior berkhidmat di labor room ini memarahi pesakit itu:

“Awak ni, kita nak tolong bagi permudahkan bersalin, awak pergi sepak-sepak, tendang-tendang orang lain pulak. Tu awak tendang doktor tu. Dia pun mengandung jugak. Kalau apa-apa jadi pada baby dia, awak nak tanggung kat mahkamah?”

Begitulah bunyi bebelan daripada staff tersebut. Err… Yang digaris dan ditebalkan itu adalah penting ya. Huhuhu~ Pesakit itu terdiam. Dia memandang saya dengan muka sedih. Saya pun buat muka sedih juga. Tangan saya mengusap perut. Bukannya sebab saya risaukan kandungan palsu tu. Tapi memang saya sedang kesenakan! Rasa macam pecah usus dibuatnya. Suasana di bilik itu pun agak hening seketika melihatkan pesakit itu yang tiba-tiba saja diam. Mungkin dia takut kerana telah menendang perut saya dengan sekuat hati. Lalu, saya pun memecah keheningan itu.

“Bukan awak sorang yang nak bersalin. Ramai lagi yang dah pernah bersalin. Yang kami dah tolong pecahkan air ketuban untuk percepatkan proses bersalin. Tapi kalau awak tak bagi kerjasama, macam mana baby nak keluar. Kalau sekarang awak kata sakit, baby dah nak keluar nanti jauh lagi sakit. Saya dulu pun pernah bersalin jugak. Saya ni jauh berganda-ganda kecik dari awak. Kalau nak ikutkan, saya lagi takut sebab mungkin baby saya tak boleh keluar. Tapi Tuhan tak cipta kita jadi perempuan kalau kita ni takde  power nak tahan sakit waktu bersalin. Ok. Awak tolong saya, saya tolong awak. Kesian kat baby saya dah kena tendang tadi. Jom cepat.”

Selepas saya memberikan syarahan percuma kepadanya, pesakit itupun memberikan kerjasama untuk ARM walaupun kakinya dikeraskan sehingga tersepit saya di situ. Hehe. Sebaik saja saya keluar dari bilik itu, terkekek-kekek saya bersama-sama staff nurse yang menyaksikan drama itu tadi menahan ketawa di kaunter tengah di labor room. Tak pasa-pasal saja pada hari itu saya sudah bergelar ibu beranak satu yang sedang mengandungkan anak kedua! :lol:

Insiden 2

Seorang perempuan Melayu, 28 tahun, mengandung anak kedua yang mana anak pertamanya lahir melalui Emergency Lower Segment Caesarean Section (EMLSCS) kerana anak sudah lemas (fetal distress). Kali ini dia dimasukkan ke wad untuk di IOL pada usia kandungan 38 minggu kerana mempunyai GDM on insulin. Selepas dimasukkan prostin dos yang pertama, dia menangis kerana katanya dia rasa tidak mampu untuk bersalin secara normal. Katanya, dia tidak ada kekuatan untuk itu. Pada malam itu, dia merayu kepada MO supaya dibenarkan untuk menjalani LSCS sekali lagi. MO itu memberi peluang padanya berbincang dulu dengan suami dan menunggu kata putus pakar pada keesokan paginya.

Pagi tadi ketika saya membuat morning review, saya mengkaunselingnya sekali lagi berkenaan permintaannya dan risiko serta komplikasi yang boleh dihadapinya. Selepas seketika, pesakit itu mula berdialog dengan saya sambil saya menulis review saya pagi tadi.

Pesakit: Doktor dah kawin?
Saya: (Terdiam sekejap) Dah.
Pesakit: Doktor ada anak?
Saya: Ada. Sorang. Baru 6 bulan.
Pesakit: Doktor bersalin secara normal ke?
Saya: Haah. Normal. Kenapa, puan?
Pesakit: Badan doktor jauh lagi kecik dari saya. Mana doktor dapat confident nak pushing, nak tahan sakit lagi?
Saya: Puan, sakit nak bersalin tu fitrah. Sampaikan Nabi kata kita ni berjihad waktu nak bersalin tu. Kalau ditakdirkan kita mati, kita mati syahid time tu tau. Kalaulah perempuan ni diciptakan tak tahan sakit nak bersalin, dari awal dulu lagi Allah cipta biar lelaki yang lahirkan anak. Betul tak? Kita ada doa dan selawat nak permudahkan bersalin. Doa Nabi Yunus tu boleh kata ada kat mana-mana je di labor room tu. Kita usaha, tawakkal. Kalau tak boleh jugak bersalin normal, baru kita operation. Rugi puan tak rasa lagi macam mana bersalin secara normal tu sedangkan puan takde apa-apa masalah pun untuk tak cuba bersalin biasa dulu kali ni.
Pesakit: (Dia tenung saja saya dengan air muka yang cukup sayu)

Selepas melihat pesakit tersebut diam dan memandang saya sebegitu sekali, saya berkata: “Elok je lepas bersalin dan puan dapat dengar baby puan menangis dan diletakkan atas badan puan, hanya Allah je yang tahu betapa bahagianya rasa hati. Segala rasa sakit pun hilang, puan.” Saya senyum dan kemudian berlalu ke katil pesakit seterusnya.

Ketika pakar membuat ward round, selepas dikaunseling semula oleh pakar, pesakit itu meminta masa untuk memikirkan semula permintaannya tadi. Setakat sehingga jam 6 petang tadi, dia masih lagi di wad dan tidak meneruskan permintaannya untuk menjalan LSCS. Esok pagi baru saya akan tahu apakah perkembangan kes itu.

Sebenarnya ada sedikit pengajaran yang hendak saya kongsikan di sini. Setiap kali berdepan dengan insiden-insiden sebegini, saya dapat bezakan pendekatan yang saya berikan kepada pesakit. Untuk yang bukan Islam, cara untuk saya memujuk dan memberikan nasihat kepada mereka agak terhad. Saya tidak dapat menyuruhnya mengamalkan doa itu dan ini. Saya tidak dapat menyuruhnya memperbanyakkan selawat untuk mengurangkan rasa gemuruhnya. Juga tidak dapat mengingatkannya supaya melafazkan syahadah jika sakit sudah semakin kuat dan jika sekiranya perlu untuk dibedah. Ini semua sebahagian daripada tanggungjawab doktor muslim untuk pesakit muslim. Untuk pesakit muslim, selain berikhtiar, saya dapat mengingatkan mereka supaya memperbanyakkan doa dan selawat. Ini tawakkal kita kepada Allah. Bukti pergantungan kita kepada Allah dan bukannya kerana kudrat kitalah hingga kita mampu melahirkan anak. Tanpa kasih sayang Allah, mungkin kita tidak mempunyai kekuatan langsung untuk selamat bersalin.

Kita hanya merancang, tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang. Tak salah kan kita berusaha dulu sebelum terus menyerah kalah untuk dibedah (selagi tiada indikasi yang memerlukan pembedahan kecemasan diteruskan). Wallahu a’lam =)

Nota 1: Dah dua kali saya ‘jadi’ wanita beranak satu. :mrgreen:

Nota 2: Cuba tengok dua gambar di atas ni. Tak sejuk ke rasa hati dapat pegang tangan si kecil dan tatap mata mereka yang bersinar tu? :smile:

Nota 3: Photos credit to Mr. Photographer pujaan. ;-)

Posted on December 28th, 2010 by Sarah  |  36 Comments »

Menjadi Penakut

Assalamualaikum wbt

Selepas Isyak tadi, kami sekeluarga duduk berehat-rehat di meja makan sambil minum kopi. Pada mulanya hanya emak dan ayah yang duduk berbual. Saya datang ke dapur dengan muncung panjang. Saya bercerita kepada mereka bahawa dua orang kawan saya sudahpun mendapat tempat posting mereka. Sekarang ini pun mereka sedang mengikuti kursus induksi sebelum mula berkhidmat minggu hadapan.

Menurut kawan-kawan saya ini, mereka mendapat pilihan pertama masing-masing. Seorang di Kuala Lumpur, seorang lagi di Penang. Saya memberitahu emak dan ayah, kalau saya dapat di Temerloh, takutnya saya hendak balik malam-malam. Saya takut hendak keluar dari kereta untuk membuka pagar di bawah bukit. Saya takut kena serang di situ. Takut ditegur oleh sesuatu pun iya juga. Ya. Saya memang penakut orangnya.

Tambahan pula, kalau balik di tengah-tengah malam, bila sudah dibuka pagar yang di bawah bukit itu, bila sudah naik, nanti terpaksa turun dengan berjalan kaki sedikit untuk menutup semula pagar. Kalau mengikut cadangan emak suatu ketika dulu, nanti hendak dipasangkan alat kawalan jauh saja. Biar selamat. Tak perlu keluar dari kereta di waktu malam. Tapi tadi ayah menyuarakan pendapatnya.

Kata ayah, nanti ayah akan buatkan pagar masuk baru menggunakan laluan jalan ke rumah belakang (jiran). Jalan masuk ke rumah belakang itu melalui kebun buah di tanah sebelah rumah kami. Jadi, pagar itu akan membolehkan kereta terus masuk ke halaman belakang rumah kami atau Tok. Begitulah cadangan ayah. Oh. Saya sangat bersetuju dengan cadangan itu. Setidak-tidaknya, bila saya keluar hendak membuka pagar, saya sudah boleh melihat rumah dari jarak yang dekat. Tidak perlu takut-takut hendak membuka dan menutup pagar lagi. Begitulah angannya.

Seketika kemudian, adik-adik saya yang bertiga itu datang menempek di meja makan juga. Mereka hendak mendengar apa yang sedang kami bertiga bincangkan. Tiba-tiba, ayah makin rancak bercerita. Mungkin sengaja hendak melihat apa reaksi kami empat beradik.

“Ayah pulak, kalau balik malam-malam, berhenti kat bawah nak bukak pagar je, ada ditegur macam ni: Baru balik, Kor? Tengok-tengok Ayah We Sat.”

Meremang bulu roma saya. “Ayaaaaaah… Kenapa cerita macam ni!”, saya menjerit sebab sudah mula terbayangkan segalanya. “Aaaaaa… Kenapa boleh ada macam tu pulak. Ni yang lagi takut ni.”

Ayah We Sat yang dimaksudkan oleh ayah saya ialah arwah datuk saudara saya, Aki We Sat. Rumahnya terletak di tanah sebelah rumah Tok, dipisahkan oleh pagar dan kebun buah. Sudah lama arwah meninggal dunia. Itu sebabnya saya geram bila ayah saya membuka cerita itu dengan tiba-tiba tadi. Kemudian ayah menambah lagi.

“Laa… Macam tu la dulu-dulu. Petang-petang ayah balik kerja, macam tu la dia tegur ayah. Jadi ni dah balik malam, dia tegur malam-malam pulak. Siap berkumpul ramai-ramai macam dulu-dulu. Ada arwah Tok Abah dengan Ayah Chu Mat Ali. Duduk la berborak kat perhentian bas bawah bukit tu.”

“Aaaaaaaaaaa… Apa ayah cerita time macam ni nih… Aaaaaaaa…”, siapa lagi yang menjerit. Mestilah saya. Hahaha. Manalah saya tak menjerit geram dengan ayah. Sengaja sungguh dia nak cerita semua ni di waktu malam-malam begini. Sudahlah tu, dibuatnya saya betul-betul kena balik waktu malam nanti, memang semua ini amat mencuakkan saya. Adik-adik saya semuanya sudah diam dan nampak cuak. Semuanya tahu, nama-nama yang disebutkan itu sudah lama meninggalkan dunia ini.

“Laaa. Ayah tak habis cakap lagi. Ni semua ayah terbayang je. Ayah rasa, kalau-kalau la ada yang nak tegur ayah, macam nilah kot keadaannya. Duduk ramai-ramai bersidang, lepas tu tegur “Baru balik, Kor?” pada ayah. Hahahhaa.” Ayah tergelak besar. Macam apa sajalah ayah ni! Habis kami semua tergelak besar. Tapi, bagi saya yang memang penakut ini, saya seram mendengar lawak tak best ayah tu. Kemudian ayah menyambung ceritanya lagi.

“Pernah suatu hari dulu, ayah pergi rumah ke rumah Ayah Aji Sudin.” Saya berdebar semula. Aki Aji Sudin ini pun sudah arwah. Saya memang dah bersiap sedia hendak ketuk-ketuk tangan ayah. Kemudian ayah menyambung, “Sampai kat rumah dia, ayah tanya Ayah Aji ke mana, isteri dia jawab “Kair”. Ayah pun patah balik rumah semulalah. Entah kat mana Kair tu. Kot jauh, jenuh pulak nak tunggu Ayah Aji balik. Sekali bila ayah sampai rumah, Tok tanya ayah jumpa tak Ayah Aji. Ayah jawab dia Kair. Tok tanya semula kenapa ayah tak tunggu je di rumahnya. Ayah jawab, ingatkan jauh tempat tu. Tok tergelak. Rupa-rupanya Kair yang ayah faham tu sebenarnya ialah ‘ke air’! Loghat sinilah tu. Ke sungai! Ayah patah balik pergi rumah dia. Tengok dia elok je baru naik dari sungai. Tuala bersidai lagi atas bahu.”

Maka gamatlah kami berlima tergelak mendengar cerita ayah. Maklum sajalah. Ayah ni orang Temerloh celup. Dulu-dulu manalah dia cekap sangat dengan loghat-loghat tempatan ni. Selepas selesai semua tergelak, ayah menyambung cerita. Saya berdebar semula. Mungkin kali ini baru sampai ke babak seramnya.

“Ayah Aji ada cerita. Dulu dia dengan arwah Ustaz Osman, ayah mufti Rahman ni, jalan kaki sampai ke jalan keretapi belakang sana nun. Malam waktu tu.”

Saya sudah mula terasa seram kembali. Hari tu ketika di Penang, ayah baru saja bercerita tentang gajah jadian di laluan keretapi menuju ke Perak. Bukit Berapit atau apa entah nama tempat itu. Saya mula membayangkan arah tuju cerita hampir sama saja.

“Bila sudah tengah malam kat kawasan jalan keretapi tu, tiba-tiba arwah Ustaz Osman ni menggeletar. Dia pegangnya bahu Ayah Aji. Waktu Ayah Aji cerita semula ni, Ayah Aji kata macam ni: Tu mufti tu yang takut-takut tu. Kita yang lagi kurang beriman ni macam mana?”

Fuh. Tujuan ayah saya bercerita panjang meleret sampai ke hujung dunia ni sebenarnya dia hendak mengingatkan kami semua supaya janganlah takut akan hantu syaitan semua ni. Selagi kita masih ada rasa takut pada benda lain, iman kita masih belum kuat. Kita kena perbetulkan semula. Kaji semula siapa yang kita imani. Siapa yang kita takuti. Itulah dia pengajaran yang hendak ayah bicarakan.

Jadi kawan-kawan, mari kita kaji semula diri. Perbetulkan semula konsep takut kita kalau ada lagi yang tahap penakut macam saya ni. Hehe. Saya tahu memang ada. Cuma tak nak mengaku terang-teranganya saja. Bila dalam gelap, terbayang macam-macam, terus istighfar macam apa aja. Langsir dalam bilik bergoyang ada bunyi sikit-sikit pun dah cuak. Ternampak kelibat tepi pintu dapur pun dah berpeluh dahi ketiak. Mari kita menjadi penakut hanya pada Yang Satu. Hanya Allah. Dan Allah itu tidak boleh disekutukan.

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Katakanlah (Muhammad), “Dia Allah yang Maha Esa. Allah tempat meminta segala sesuatu. (Allah) tidak beranak dan tidak diperanakkan. Dan tidak ada sesuatu yang setara dengan-Nya.” (112:1-4)

Nota 1: Selamat hari lahir untuk Yasir Tamizi. Berkat selamat dalam segalanya untuk awak ya. Semoga umur dirahmati, rezeki dilipatgandakan, jodoh ditemukan, urusan dipermudahkan. 😉

Nota 2: Handphone saya mula menunjukkan gejala kerosakan. Kasihanilah saya. Saya masih berstatuskan seorang penganggur tercomel terhormat. :|

Posted on August 11th, 2009 by Sarah  |  23 Comments »

Bersantai Di Taman

Assalamualaikum wbt

Selepas Zohor semalam, kami semua pergi ke program santai anjuran persatuan pelajar universiti saya. BBQ Party in the Park. Diadakan di laman belakang Kedutaan Besar Malaysia di Moscow. Cuaca memang sangat baik. Program santai ini adalah untuk mengeratkan silaturahim pelajar-pelajar Malaysia yang menuntut di MMA dan sekali gus meraikan pelajar-pelajar tahun akhir yang akan bergraduasi tidak lama lagi.

bbq1

bbq2

Read the rest of this entry »

Posted on May 10th, 2009 by Sarah  |  23 Comments »

Mimpi

Assalamualaikum wbt

Malam tadi saya bermimpi. Siap ada Wanie dan seorang kawan semasa sekolah rendah dulu yang turut muncul dalam mimpi kali ini. Saya cuba mengingati plot mimpi saya. Yang saya ingat, kami ada bergaduh untuk membacakan ayat Quran yang mana satukah untuk memberi peringatan kepada seorang kawan kami.

Sudahnya, ayat pilihan kami adalah daripada Surah Al-Fatir ayat ke-19. Satu lagi ayat yang kami balahkan untuk dibacakan ialah daripada surah ke-109. Ayat yang terakhir. Pada mulanya saya tidak ingat surah apakah itu.

Jadi, selepas Subuh pagi tadi, saya terus membuka Quran Tafsir berwarna biru yang saya letakkan di atas meja. Saya terus membuka surah Al-Fatir ayat ke-19.

“Dan tidaklah sama orang yang buta dengan orang yang melihat.”

Untuk memehami maksud ayat ini, saya merujuk beberapa ayat sebelum ayat ini. Dalam ayat ke-18, telah menceritakan segalanya. Kalau kita berbuasa dosa, kita akan menanggung sendiri dosa kita dan kita tidak boleh mempertanggungjawabkan dosa kita ke atas orang lain. Untuk memahami dengan lebih lanjut, rajin-rajinlah rujuk Quran Tafsir masing-masing ya. Ada jalan cerita yang menarik selepas ayat ke-19 tu.

Seterusnya, saya mencari apakah pula surah ke-109. Kalau pandai mencongak susunan surah dalam Al-Quran, semua tahu kedudukan Surah Al-Kafirun di kedudukan yang teratas di muka kedua sebelum surah terakhir. Satu muka surat ada tiga surah. Jadi, Al-Kafirun merupakan surah ke-6 yang terakhir. Laju saya membuka Surah Al-Kafirun dan ternyata Al-Kafirun adalah surah yang ke-109. Ayat terakhir surah ini menyempurnakan penyudah mimpi saya malam tadi:

“Untukmu agamamu dan untukku agamaku.”

Kesimpulannya, mahukah kita memimpin hidup kita mengikut jalan selain daripada jalan agama kita? Dan sekiranya tersalah, adakah kita hendak mempersalahkan orang lain dan mempertanggungjawabkan kesalahan kita itu kepada mereka?

Allah sudahpun memberi peringatan dan pilihan. Tinggal kita saja untuk memilih: jalan agama-Nya atau jalan selainnya.

Nota 1: Kisah setahun dulu berulang lagi. Kredit untuk ayah saya kerana genetiknya yang ekspresif pada saya ni. 😛

Nota 2: Nota 2 untuk entri lepas tu skrip dalam drama Cinta Buat Ain lah. Takde maknanya saya nak menjiwang dengan ayat macam tu dengan kawan-kawan. Tak ke kembang tekak dibuatnya? Hahaha. 😆

Posted on March 13th, 2009 by Sarah  |  14 Comments »

Sambutan Hari Wanita 2009

71

Assalamualaikum wbt

Semalam, kami di sini meraikan Hari Wanita di Kedutaan Besar Malaysia. Khas untuk perempuan saja bersama staf wanita pihak kedutaan. Memang meriah. Di awal pagi lagi, aktiviti Women Amazing Race (WAR) sudahpun bermula. Housemates saya yang lain semuanya menyertai WAR. Hanya saya dan Emy yang tidak menyertai WAR.

Pertandingan sajak telah bemula seminggu lebih sebelum itu lagi. Pada mulanya, saya memang berniat untuk menyertainya tapi saya rasa idea saya semakin kaku dan tiada jiwa. Jadi, saya batalkan niat saya. Sebenarnya saya ada menulis sebuah sajak pada minggu lalu. Tapi selepas mendapatkan pendapat Wanie, katanya, terlalu mendalam maksud saya dalam sajak tu. Saya terus batalkan niat untuk menghantar penyertaan. Keesokannya, dalam perjalanan ke hospital, ketika di dalam metro, idea saya datang dan saya menconteng terus idea itu di atas kertas. Tarikh tutupnya ialah pada hari Jumaat malam Sabtu. 15 minit sebelum tamat tempoh penyertaan, baru saya menghantar karya saya. Huhu. Terkocoh-kacah waktu tu. Tajuk kali ini ialah Bila Tuhan Katakan Jadi.

Satu lagi, pada malam yang sama, saya dan Emy beserta lapan orang lagi junior tahun empat yang lain (Ili, Balqis, Izzni, Syikin, Hatim, Tiqah, Wani dan Mekti) telah sepakat untuk menubuhkan sebuah kumpulan nasyid. Penyertaan kami dihantar betul-betul sebelum tamat tempoh.

Dan pada hari semalam, hendak dipendekkan cerita, maka kami semuapun bertandinglah. Dua buah nasyid yang kami pertaruhkan. Hikmah (Subhanallah) OST Hikmah dan Pesona Zulaikha (Suhaimi). Dengan busana jubah hitam, tudung lilit-lilit dandan-dandan macam Kumpulan Al-Jawahir hasil kreativiti Diba tu lagi, kami rasa macam Mak Datin saja. Huhu.

Jujur saya katakan, persedian kami amat lambat dan tidak sehebat kumpulan lain agaknya. Sudahlah di saat akhir baru menubuhkan pasukan, masing-masing pun kurang pengalaman bernasyid semua ni. Oh ya. Jangan tanya saya mana videonya. Saya tidak akan kongsikan. 😉

Semasa acara nasyid berlangsung, ia telah diselang-selikan dengan deklamasi sajak oleh empat peserta yang mendapat empat tempat tertinggi. Tapi waktu itu, tiada siapapun yang tahu siapa pemenangnya mengikut urutan. Saya turut terpilih untuk mendeklamasikan sajak yang terkocoh-kacah saya hantar tu. Selain itu, turut dipertandingkan ialah Busana Muslimah. Ini lagi meriah. Kami siap boleh mengundi ala-ala reality show untuk menentukan pemenang.

Ok ok. Saya pendekkan terus. Keputusan diumumkan. Untuk WAR, pasukan pelajar tahun enam telah menang (Syima, Rodo, Lisa, Krin, Krun). Yeah! Hidup 6th year! Pasukan housemates saya pun tak kurang hebatnya. Mereka mendapat tempat ketiga! Hoyeah! Untuk pertandingan sajak, ok, mari gelak-gelak dulu, hahaha. Saya telah mendapat tempat pertama! Alhamdulillah. Hidup 6th year lagi! Hahaha. Untuk Busana Muslimah, bagi kategori kasual, Baiz telah memenanginya. Ini buddy saya ni. Sekali lagi, hidup 6th year!

Dan keputusan yang paling ditunggu-tunggu ialah untuk pertandingan nasyid. Selepas semua hadiah saguhati diberikan, kami semua sudah tercengang-cengang. Maksudnya, kami mungkin mendapat tempat ketiga. Tengok-tengok, tempat ketiga bukan milik kami. Maksudnya, mungkin antara naib johan atau johan. Tetapi sebaik keputusan naib johan diumumkan dan ia bukan milik kami, habis gamat dewan kedutaan kerana kumpulan nasyid saya dan kawan-kawan yang datang telah mula bersorak kerana tanpa disangka kami akhirnya menjadi johan pertandingan nasyid ini! Serius tak percaya. Kami masuk di saat akhir dan nasyid yang kami bawakan tidak sepopular yang kumpulan lain bawakan. Apa-apapun, Alhamdulillah kami semua ucapkan.

Untuk semua ahli kumpulan Soutul Alam, kamu semua memang best! KS akan ingat kenangan dengan kamu semua ni. Tak sangka betul gabungan kali ni menjadi. Dan untuk junior-junior yang lain, kalau nak rasa jadi hebat, cepat-cepat jadi 6th year. Mesti semua dah mantap bab-bab berlari panjat tangga escalator yang tinggi nak mati tu laju-laju, redah shopping complex untuk cari check point dan macam-macam lagi. Hehe. Ini kata-kata semangat ni. Teruskan sampai tahun akhir di sini ya. Jangan separuh jalan je. Huhu. 😆

Nota 1: Salam Maulidul Rasul. Insya Allah nanti saya update kan aktiviti Maulidul Rasul kami pula.

Nota 2: Ili, Syikin, Wanie, Mekti, Izzni, Balqis, Hatim, Tiqah dan Emy, TERIMA KASIH TAK TERHINGGA sebab kamu semua memang sangat best! Siap ajar KS rap lagi! 😎

Nota 3: Terima kasih kepada pelajar-pelajar lelaki yang telah bermurah hati memasak untuk kami semua pada hari semalam. Serius lauk ayam tu sedap.

Nota 4: Tahun depan dah tiada Hari Wanita 8 Mac yang meriah macam di sini lagi. Huhu.

Posted on March 9th, 2009 by Sarah  |  45 Comments »