Misi 2015/2016

Assalamualaikum wbt

Sejak hampir setahun berkhidmat di Bahagian Perancangan KKM, saya secara langsung terlibat dalam merancang projek pembangunan fizikal segala jenis fasiliti kesihatan di seluruh Malaysia. Baik hospital, klinik kesihatan mahupun institusi khas. Dan sejak kebelakangan ini saya sangat sibuk dalam menjayakan perancangan masa panjang KKM dalam menetapkan halatuju pembangunan fasiliti kesihatan ini. Dalam bahasa mudahnya, penyediaan pelan induk atau masterplan. Bukan setahun dua. Tapi untuk tempoh 15 tahun sehingga 2030.

Pagi tadi sesi perbincangan bersambung lagi. Dalam satu slot pembentangan berkaitan perkhidmatan kepakaran dan subkepakaran yang perlu dikembangluaskan, ada beberapa isu penting yang menangkap minda saya.

1) Pertumbuhan penduduk bagi kategori pediatrik (kanak-kanak) menunjukkan penurunan.

2) Nisbah bilangan pakar kepada bilangan katil sedia ada adalah sangat rendah. Terlalu rendah.

Antara konklusi daripada kedua-dua isu ini ialah (hipotesis):

1a) Tahap sosioekonomi negara semakin merosot sehingga penduduk berkira-kira untuk mengembangkan keluarga.

1b) Terlalu ramai yang merancang perkembangan keluarga sehingga berlakunya kerencatan pertumbuhan populasi yang akan berakhir dengan kerenggangan generasi (generation gap).

1c) Tahap kesihatan awam negara yang merosot sehingga menyebabkan ramai kematian di peringkat awal umur.

2a) Jumlah tempat untuk kursus sarjana perubatan yang terhad.

2b) Meningkatnya jumlah pelajar kursus sarjana yang gagal atau keluar (quit) dari kursus tersebut sebelum tamat latihan kepakaran 4 tahun.

2c) Jumlah doktor yang berjaya menamatkan latihan kepakaran adalah sangat sedikit berbanding jumlah pengambilan.

2d) Ramai pakar yang meninggalkan perkhidmatan awam dan berhijrah ke hospital swasta dan luar negara.

2e) Bertambahnya bilangan pegawai perubatan (MO) yang hanya kekal menjadi MO sehingga ke akhir perkhidmatan (MO kronik).

Mendengarkan ini semua, saya memberitahu diri saya. Untuk:

1) Saya perlu ada anak lagi. Bukan hanya dua, jika diizinkan Allah. Saya perlu mengembangkan ummat Muhammad ini. Dan mereka akan saya pastikan menjadi insan yang soleh lagi musleh (baik dan membawa kebaikan).

2) Saya perlu sambung belajar. Perlu dengan sangat! Tahap keterdesakan yang tertinggi sekali dalam segala prioriti yang saya ada. Yang paling penting antara yang penting-penting. Saya mahu menjadi antara yang membawa kebaikan untuk orang lain dengan menyumbangkan khidmat kepakaran saya. Saya mesti mencuba lagi!

Saya nekad, saya akan membantu menyiapkan dua masterplan penting yang sedang dibangunkan oleh KKM pada masa ini. Selesai misi ini, saya akan mengejar misi saya pula.

Walaupun kedua-dua misi saya itu besar, tapi ia tidak mustahil. Kedua-dua misi saya ini turut diinspirasikan oleh sepupu saya, Nisa, yang baru saja dikhabarkan telah lulus part 1 exam untuk kursus sarjananya dan pada masa yang sama sedang mengandungkan anak keduanya.

Sya, Ngah cemburu dengan awak. Awak doakan Ngah berjaya menurut awak pula lepas ni. At this very point of life, awak memang dah mengatasi Ngah walaupun dulu-dulu awak selalu kata awak kalah kepada Ngah, but hey, look where you are at now. You are ahaead of me! 😊

Okay. Akhirnya berjaya menulis sedikit di sini. Akan menulis lagi jika diizinkan masa dan kudrat. Siapa kata menulis blog tak guna kudrat. Guna sangat. Kudrat otak dan jari jemari. Haha. 😅

Sehingga bertemu dengan mood rajin lagi di lain kali!

Posted on May 22nd, 2015 by Sarah  |  3 Comments »

Muntah Di Jalanan

Assalamualaikum wbt

Terlalu sakit sehingga tak larat memandu sendiri menyebabkan suami saya pulang di waktu rehat tengahari tadi untuk menghantar saya ke klinik. Saya disarankan untuk mengambil ubat tahan muntah jenis cucukan tapi saya menolak kononnya saya boleh bertahan hanya dengan ubat makan. Sebaik keluar dari klinik, masuk ke dalam kereta dan bertolak pulang, baru dalam 50 meter bergerak, saya bergegas membuka pintu di tengah-tengah jalan raya itu. Saya muntah. Bukan sedikit tapi sangat banyak.

Saya: Sorry abang kena berhenti tengah jalan macam tu. Tak sangka nak muntah teruk macam tu.
Suami: Eh, bukan dah biasa ke muntah tengah jalan dulu-dulu?
Saya: Abangggggggg! (Cubit lengan kiri)
Suami: Hahahahaha.

Apa yang dikatakannya itu adalah merujuk kepada pengalaman mengandungkan Izz dan Zayd dulu-dulu. Merata-rata dah saya muntah di jalanan. Di tepi Tol Temerloh, di R&R di Kuantan, di tepi jalan berhampiran IOI Golf Club, di beberapa jalan utama di Lipis, di kawasan bunga renek di hadapan lobi utama Hospital Kuala Lipis, di atas Jambatan Temerloh (😱) dan bermacam-macam tempat lagi. Tetapi muntah kali ini bukanlah kerana mengandung. Ini penangan Acute Gastroenteritis (AGE).

Hai, blog! Lama saya tak menulis. Sempena blog ini baru diperbaharui domainnya, wajiblah kita menulis sebagai tanda tidak membazir. Huhu! 😄

MC dua hari. Semoga esok saya kembali pulih seperti sediakala, insya Allah.

Posted on January 26th, 2015 by Sarah  |  9 Comments »

Abang Izz

Assalamualaikum wbt

All this while, what ever we teach Izz at home, we never force him to memorize it. Be it ABC, Alif Ba Ta, 123 or du’as. We teach him to make him feel happy. Singing along, dancing along and drawing along. We recite the necessary du’as in every activity that we do. From early morning until the moment we hit bed again. Our journey back from school is infact very fun too. We can sing and tell short story about every object that attracted our eyes.

Only last week, without Izz noticing me listening to what he’s doing, he was actually singing the ABC perfectly until Z! 123 until 10 is considered done. He can count since he was 18 months. And last Thursday, while driving heading home from his nursery, he was repeating the Alif Ba Ta until Ya perfectly! I told Izz, “Wow. Ahsanta! Izz baca la lagi.” And he replied back, “Alaa mama ni. Tu senang je. Ajar la yang lain pulak.” Haha.

And yesterday, before he took his dinner, he recited doa makan by himself and at night, he recited doa tidur by himself too. Allahu Allah. Why so many surprises, Izz. Huuu. Mama is so touched by your achievement. Alhamdulillah.

For some, this is just a simple achievement as many other kids have already scored at earlier age. But for me, this is a history to remember. Knowing my limitations (time, due to oncall and workload), I previously had very little time to formally teach him at home. So I go with the concept of fun and happy. And I never assessed him back to avoid him feel stressed. And this is the result. He finally finds all these ABC, Alif Ba Ta and 123 are fun and happy stuffs to know.

Mama is happy!

Next target, insya Allah to memorize short verses of Al-Quran. Insya Allah, Insya Allah, Insya Allah.

 

Posted on September 5th, 2014 by Sarah  |  33 Comments »

Selamat Datang Adik Izz

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah thummalhamdulillah. Diam tak diam, sudah 17 hari saya selamat melahirkan anak kedua kami. Pada 7 Mei 2014 tepat jam 10.21 pagi, lahirlah anak lelaki kedua kami. Ya. Anak lelaki lagi!

Bersalin kali ini dirasakan terlalu cepat dan mudah. Alhamdulillah sangat. Masuk ke labor room pada pukul 5.30 pagi. Air ketuban dipecahkan pada pukul 6.15 pagi dengan bukaan jalan 4 cm. Selesai saya solat Subuh, suami saya dibenarkan masuk untuk menemani di dalam bilik itu. Dalam pada menunggu tempoh review seterusnya pada pukul 10.15 pagi, saya dan suami masing-masing sempat menghabiskan 3 kali bacaan Yaasin. Sekitar jam 9.30 pagi, kadar contraction sudah 5 in 10 tanpa memerlukan sebarang augmentation. Alhamdulillah lagi. Tapi waktu itu, saya sudah tidak mampu untuk menghabiskan bacaan surah Yusuf. Saya menyuruh suami saya menghabiskannya. Dan saya juga dah macam ulat keadaannya kerana terlalu sakitnya belakang terutama di bahagian lower back.

wpid-img_20140508_191657.jpg

Saya meminta suami saya mengurut-urut di bahagian lower back itu. Saya tahu, mesti lenguh habis tangan suami saya yang bukan sekadar mengurut, tapi menekan-nekan dengan kuat di bahagian itu untuk membantu mengurangkan rasa sakit. 9Terima kasih, Abang! Saya tahu, masanya sudah hampir tapi saya menahan suami daripada memanggil staf yang bertugas di bilik itu untuk masuk.

Contraction sudah terlalu kuat. 5 in 10 itu ibaratnya, dalam masa 10 minit, selang seminit contraction datang dengan durasi selama 1 minit. Fuh. A good contraction I must say. Doa Nabi Yunus tak lekang saya baca. Saya berharap semoga dipermudahkan dan selamat semuanya tidak lama lagi.

Dalam pada saya melayankan contraction kuat yang datang saban minit itu, sempat saya menogak habis air zamzam yang dibawa dan makan satu bar coklat Kitkat. Huhu. Kurma saya dah telan sebanyak-banyaknya waktu di luar labor room tadi lagi. Untuk mendapatkan instant energy, coklat yang berada di dalam poket suami itu yang saya bedal. Haha.

Tepat pukul 10.10 pagi, saya meminta suami memanggilkan staf yang menjaga saya. Ketika itu, dia berada di bilik sebelah untuk membantu satu kes yang baru masuk di sana. Sebaik JM itu tiba (terika kasih JM Siti Hajar), dia terus meminta HO bertugas pagi itu (terima kasih Dr. Farhana) untuk membuat review sekali harung kerana sudah pukul 10.15 pagi. Untung nasib, kalau sudah fully, boleh terus dipersiapkan untuk posisi bersalin.

Alhamdulillah, ketika adik HO itu memeriksa, os sudah fully. Betul kata hati saya. Sebab dengan kadar contraction yang sekuat itu, rasa bearing down yang sangat jelas dan keadaan saya yang dah terasa hendak meneran sangat, saya yakin os sudah fully. Saya membetulkan posisi kaki. Suami membantu menampung kepala saya supaya teknik bernafas dan meneran saya betul. Alhamdulillah. Dengan hanya 3 kali push, anak lelaki kami selamat dilahirkan tepat jam 10.21 pagi itu. Sangat sekejap. Sangat mudah. Dan sakit pun terus hilang.

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.

IMG_20140509_062949

Dia terus menangis nyaring, diletakkan di atas perut saya dan perlahan-lahan dia bergerak ke arah dada untuk mendapatkan posisi yang selesa baginya. Suami saya mencium dahi saya. Ucapnya: Alhamdulillah. Terima kasih sayang lahirkan baby untuk abang lagi.

Saya terus-terusan mencium dahi, pipi dan bibir anak itu. Syahdunya! Kali ni saya menangis sangat-sangat di saat mendengar suara tangisan anak itu buat kali pertama. Syahdunya lain macam sikit kali ni. T____T

Berat baby juga bagus. 3.1 kg. Sedikit kecil berbanding Izz Zamani dulu. Hehe. Dan syukur Alhamdulillah, selepas bersalin, saya diberikan kekuatan dan kesegaran yang luar biasa. 2 jam selepas bersalin, saya sudah berjalan merata dan berbekalkan kesegaran itulah, saya bertenaga untuk setiap 2 jam menggagahkan diri pergi ke SCN untuk melihat dan menyusukan anak saya. Dia perlu dimasukkan ke SCN bukan kerana ada masalah ketika lahir tapi kerana saya yang ada GBS ketika mengandung kali ini (tahu ketika saya di admit untuk premature contraction pada minggu ke-35 dulu. No wonder dapat premature contraction. Haih…). Jadi untuk mengelakkan bayi mendapat jangkitan kuman seperti Meningitis angkara GBS ketika umurnya 2 minggu ke 30 hari, maka antibiotik sebagai prophylaxis perlu diberikan.

wpid-img_20140507_153559.jpg

Malam pertama itu, walaupun ditegah oleh staff nurse daripada turun ke SCN terlalu kerap kerana khuatir saya pengsan atau apa, saya tetap turun juga ke sana. Saya nekad hendak menyusukan anak. Biarlah saya yang bersusah-payah daripada anak saya terpaksa diberikan top up feeding kerana saya masih belum dapat meninggalkan EBM mengikut jumlah yang diminta. Saya bertegas betul dengan jururawat di postnatal ward petang itu. Dia suruh saya pam susu. Masalahnya hari pertama colostrum tidak akan terus keluar sebanyak yang diminta per feeding. Tak logik kot. Sudahnya saya yang bagi syarahan kat dia semula. Saya kata, kalau anak minum on demand, tak perlunya sebanyak itu untuk mengenyangkannya. Dan lagi kerap ada stimulation hisapan daripada anak, lagi cepat dan banyak susu akan terhasil.

wpid-img_20140511_125917.jpg

Sudahnya, jururawat itu membenarkan juga saya turun mengikut kekerapan yang saya mahu tapi dengan syarat, perlu ditolak dengan kerusi roda. Hai la. Merasalah diri ini menaiki kerusi roda macam orang sakit tenat. Haha. Dan saya menyeludup suami saya tidur di bilik saya pada malam itu sebab kami sama-sama nekad untuk turun sekerapnya untuk menyusukan anak di SCN. Suami saya siap buat reminder di telefonnya supaya kami tidak terlepas waktu. Sebab jika tidak, nanti anak kami terpaksa disusukan dengan top up feeding yang disediakan dulu kerana tiada EBM yang ditinggalkan. Terharu betul saya. Pukul 5 pm, 8 pm, 10 pm, 12 pm, 2 am, 4 am, 6 am dan seterusnya pagi esoknya pukul 8.30 am suami menolak saya dengan kerusi roda menuju ke SCN. Memang tak cukup tidur. Memang penat. Tapi demi anak saya, saya sanggup. Saya tak mahu dia diberikan dengan top up feeding. Kami suami isteri nekad. Terima kasih Abang sebab memahami isteri Abang yang keras kepala ni dan sebab bertegas mahukan yang terbaik untuk anak kita.

Pada hari ketujuh yang lalu, kami memberikannya nama, mentahnik dan mencukur rambutnya.

Insya Allah, nama diberi ialah Izz Zaid Mishary Bin Ahmad Thaariq.

Izz ; Kekuatan.
Zayd ; Sempena nama sahabat nabi, Zayd Ibn Harithah, yang thiqqah dan gagah berjuang di medan perang, yang disebutkan namanya dalam Al-Quran, juga digelar sebagai Al-Habib (The lover) oleh Rasulullah.
Mishary ; Sempena nama Imam Sheikh Mishary Rashid Alafasy yang selalu mengimamkan solat-solat utama dan sunnat di Masjid Kabir Kuwait dan Masjid Nabawi Madinah, yang hafaz Quran dan terkenal dengan kelunakan suaranya.

Terima kasih kepada emak dan ayah saya yang banyak menjaga saya sebelum saya bersalin. Emak dan ayah siap memandu menghantarkan saya ke Lipis untuk menguruskan hal-hal pertukaran dan perpindahan pada 5 Mei itu. Kemudian dengan gagahnya, ditemani emak saya, saya memandu kereta kedua kami untuk dibawa balik ke Temerloh (kerana satu kereta ditinggalkan di Lipis pada malam saya dirujuk ke Hospital Temerloh dengan ambulan), kerana emak dan ayah sehabis mungkin cuba memenuhi apa yang saya hajatkan untuk makan. Juga kepada suami yang mengambil cuti semata-mata untuk menemani saya menghadiri temujanji di Klinik Pakar pada 6 Mei lepas, satu-satunya follow up yang sempat suami saya turut serta untuk mengandung kali ini T___T, kemudian bersusah-payah mencarikan air kelapa segar untuk saya. Juga adik-adik saya Adam dan Aiman yang banyak membantu menjagakan Izz Zamani ketika saya sudah sarat dan selepas bersalin ini. Juga untuk ummi dan baba yang sentiasa mendoakan saya dari jauh. Terima kaaih juga untuk staf di dewan bersalin Hospital Temerloh yang superb tiptop servis mereka, daripada HOD Dr. Carol, Dr. Melati (pakar), MOs, HOs, Staff Nurse, JM, PPK, juga staf di postnatal ward yang banyak bersabar dengan saya yang degil ni (the worst patients are doctors themselves, hihihi), juga staf di SCN terutamanya Dr. Nordin (MO paeds, kawan lama saya) yang banyak memberikan input kepada saya, all the best in Master!) dan kesemua staf di sana. Jasamu dikenang.

Izz Zayd Mishary, semoga membesar sehebat dan seindah namamu, anak.

IMG-20140514-WA0002

Selamat datang ke dunia.
Selamat menjadi sebahagian daripada kasih dan cinta kita sekeluarga.

-Mama, Ayah & Abang Izz Zamani-

Posted on May 23rd, 2014 by Sarah  |  58 Comments »

Memerdekakan Diri

Assalamualaikum wbt

Sebelum Izz hendak tidur semalam, dia menyuruh saya menelefon ayahnya. Sebaik selesai si ayah mengucapkan selamat malam dan mengingatkan Izz untuk membaca doa-doa rutin bersama saya, lalu telefon pun dipadamkan.

Izz: Ok mama. Sleep.
Mama: Jom sleep. Jom baca doa sama-sama.
Izz: Esok ayah alik?
Mama: Insya Allah ayah balik lepas kelas. Izz kenalah doa banyak-banyak ok.
Izz: Angun pagi. Bersolat. Izz doa.
Mama: *Terdiam*

Terdiam kerana sangat terharu rupa-rupanya motivasi sebelum tidur setiap hari yang saya selalu sebutkan padanya perihal esok pagi perlu bangun untuk solat Subuh, bukan ke sekolah atau aktiviti yang lain, terpahat dalam memorinya. Lalu kami membaca susunan doa-doa yang menjadi rutin sebelum tidur kami, memperbaharui syahadah, melafazkan zikir Ya Latif dan Izz memeluk lengan kiri saya lalu terus tidur.

Kadang-kadang ada banyak perkara menyedihkan boleh terjadi dalam hidup kita. Kita berbuat baik dengan orang, orang salah anggap dengan kita. Kita berbaik sangka dengan orang, orang pula fikir kita talam dua muka. Kita ambil berat dengan orang, orang kata kita buang tabiat pula. Kita mendoakan yang baik-baik untuk orang dengan seikhlasnya, tapi orang kata kita menunjuk-nunjuk pula.

Terlalu payah sifir hidup ini bila kita fikir apa yang orang fikirkan tentang kita. Jadilah orang yang berjaya memerdekakan diri daripada apa yang difikirkan oleh orang lain. Kerana di penghujung hari, apa yang dilihat Allah pada kitalah yang paling penting, bukannya apa yang dinilai dan dilihat manusia.

Kita tak hidup dek puji. Kita tak mati dek keji.

Dan bagi saya, dengan melayan fitrah anak kecil yang masih suci jiwanya adalah salah satu cara untuk kembali menginsafi diri. Kerana dia mengajar saya untuk melihat apa yang penting di mata Allah. Bukan mata manusia. Semuanya kembali kepada sesusuk objek itu; hati.

image

Sesi baca doa dengan Izz tatkala saya yang jauh daripadanya.

Posted on May 4th, 2014 by Sarah  |  9 Comments »