Archive for the ‘Isu Perubatan’ Category

Hidup Yang Penuh Fitrah

Assalamualaikum wbt

Sepanjang berada di jabatan ini (O&G), ada banyak insiden lucu telah terjadi. Tapi bila dikenang semula, saya rasa ini asam garam yang perlu diterima untuk men’tarbiah’ pesakit dan juga diri sendiri.

Insiden 1

Saya ditempatkan di dewan bersalin (selepas ini akan ditulis sebagai labor room) bersama empat orang HO yang lain. Ditakdirkan Allah, pada suatu hari, ada seorang pesakit dihantar turun daripada antenatal ward (wad sebelum bersalin) untuk dipecahkan air ketuban (artificial rupture of membrane) (ARM) dan augmentation menggunakan pitocin. Pesakit ini seorang berketurunan India, 23 tahun, mengandung anak pertama dan mempunyai Gestational Diabetes Mellitus on diet control (GDM). Sehari sebelum itu pesakit ini telah dimasukkan ke wad untuk menjalani induction of labor (IOL) dengan belon. Saya difahamkan, ketika di wad pun, tiada siapapun yang dapat memujuknya untuk memberikan kerjasama untuk memasukkan belon untuk IOL. Sehinggalah MO yang ada ketika itu terpaksa memasukkan belon ke saluran peranakan dalam keadaan kakinya tidak diangkat! Owh. Sangat susah. Saya pun tak dapat nak membayangkan betapa keras hati dan degilnya pesakit ini.

Ketika di labor room, pada mulanya ada seorang doktor lain yang melihat pesakit ini untuk di ARM-kan. Tapi doktor itu sudah tidak dapat bersabar lagi kerana terpaksa menunggu sehingga 40 minit untuk mendapatkan kerjasama daripadanya. Sedangkan ada ramai pesakit lain yang perlu diselesaikan di labor room pada hari itu. Sudahnya, saya pergi melihat pesakit tersebut dan selepas memujuknya seketika, dia bersetuju untuk memberikan kerjasama untuk di ARM -kan.

Kusangka panas sehingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Cewah =p Tiba-tiba pesakit ini meronta-meronta dan tidak mahu prosedur itu dibuat. Alasannya ialah takut dan tidak mahu sakit. Aduhai. Nak bersalin nanti jauh lebih sakit dik oi. T______________T Kami semua meninggalkannya bersama suami seketika di bilik itu dan beredar menyelesaikan perkara-perkara lain. Selepas sejam lebih berlalu, akhirnya ada seorang HO lelaki berbangsa India berjaya memujuknya. Pesakit itu diberikan peluang untuk memilih doktor mana satukah yang diinginkan untuk meng-ARM-kan dirinya. Dia memilih saya! Adeh =p Maka saya pun memakai sterile gloves dan berdiri di sisi kanannya. Ramai staff nurse berada bersama saya untuk membantu saya memegang pesakit itu sekiranya dia meronta lagi.

Baru saja saya memegang hook yang digunakan untuk ARM, tiba-tiba dia meronta-ronta dengan kuatnya dan kakinya telah menendang perut saya sehingga terperosok saya kebelakang. Senak saya dibuatnya. Dan pada waktu itu jugalah seorang staff nurse yang sudah sangat senior berkhidmat di labor room ini memarahi pesakit itu:

“Awak ni, kita nak tolong bagi permudahkan bersalin, awak pergi sepak-sepak, tendang-tendang orang lain pulak. Tu awak tendang doktor tu. Dia pun mengandung jugak. Kalau apa-apa jadi pada baby dia, awak nak tanggung kat mahkamah?”

Begitulah bunyi bebelan daripada staff tersebut. Err… Yang digaris dan ditebalkan itu adalah penting ya. Huhuhu~ Pesakit itu terdiam. Dia memandang saya dengan muka sedih. Saya pun buat muka sedih juga. Tangan saya mengusap perut. Bukannya sebab saya risaukan kandungan palsu tu. Tapi memang saya sedang kesenakan! Rasa macam pecah usus dibuatnya. Suasana di bilik itu pun agak hening seketika melihatkan pesakit itu yang tiba-tiba saja diam. Mungkin dia takut kerana telah menendang perut saya dengan sekuat hati. Lalu, saya pun memecah keheningan itu.

“Bukan awak sorang yang nak bersalin. Ramai lagi yang dah pernah bersalin. Yang kami dah tolong pecahkan air ketuban untuk percepatkan proses bersalin. Tapi kalau awak tak bagi kerjasama, macam mana baby nak keluar. Kalau sekarang awak kata sakit, baby dah nak keluar nanti jauh lagi sakit. Saya dulu pun pernah bersalin jugak. Saya ni jauh berganda-ganda kecik dari awak. Kalau nak ikutkan, saya lagi takut sebab mungkin baby saya tak boleh keluar. Tapi Tuhan tak cipta kita jadi perempuan kalau kita ni takde  power nak tahan sakit waktu bersalin. Ok. Awak tolong saya, saya tolong awak. Kesian kat baby saya dah kena tendang tadi. Jom cepat.”

Selepas saya memberikan syarahan percuma kepadanya, pesakit itupun memberikan kerjasama untuk ARM walaupun kakinya dikeraskan sehingga tersepit saya di situ. Hehe. Sebaik saja saya keluar dari bilik itu, terkekek-kekek saya bersama-sama staff nurse yang menyaksikan drama itu tadi menahan ketawa di kaunter tengah di labor room. Tak pasa-pasal saja pada hari itu saya sudah bergelar ibu beranak satu yang sedang mengandungkan anak kedua! :lol:

Insiden 2

Seorang perempuan Melayu, 28 tahun, mengandung anak kedua yang mana anak pertamanya lahir melalui Emergency Lower Segment Caesarean Section (EMLSCS) kerana anak sudah lemas (fetal distress). Kali ini dia dimasukkan ke wad untuk di IOL pada usia kandungan 38 minggu kerana mempunyai GDM on insulin. Selepas dimasukkan prostin dos yang pertama, dia menangis kerana katanya dia rasa tidak mampu untuk bersalin secara normal. Katanya, dia tidak ada kekuatan untuk itu. Pada malam itu, dia merayu kepada MO supaya dibenarkan untuk menjalani LSCS sekali lagi. MO itu memberi peluang padanya berbincang dulu dengan suami dan menunggu kata putus pakar pada keesokan paginya.

Pagi tadi ketika saya membuat morning review, saya mengkaunselingnya sekali lagi berkenaan permintaannya dan risiko serta komplikasi yang boleh dihadapinya. Selepas seketika, pesakit itu mula berdialog dengan saya sambil saya menulis review saya pagi tadi.

Pesakit: Doktor dah kawin?
Saya: (Terdiam sekejap) Dah.
Pesakit: Doktor ada anak?
Saya: Ada. Sorang. Baru 6 bulan.
Pesakit: Doktor bersalin secara normal ke?
Saya: Haah. Normal. Kenapa, puan?
Pesakit: Badan doktor jauh lagi kecik dari saya. Mana doktor dapat confident nak pushing, nak tahan sakit lagi?
Saya: Puan, sakit nak bersalin tu fitrah. Sampaikan Nabi kata kita ni berjihad waktu nak bersalin tu. Kalau ditakdirkan kita mati, kita mati syahid time tu tau. Kalaulah perempuan ni diciptakan tak tahan sakit nak bersalin, dari awal dulu lagi Allah cipta biar lelaki yang lahirkan anak. Betul tak? Kita ada doa dan selawat nak permudahkan bersalin. Doa Nabi Yunus tu boleh kata ada kat mana-mana je di labor room tu. Kita usaha, tawakkal. Kalau tak boleh jugak bersalin normal, baru kita operation. Rugi puan tak rasa lagi macam mana bersalin secara normal tu sedangkan puan takde apa-apa masalah pun untuk tak cuba bersalin biasa dulu kali ni.
Pesakit: (Dia tenung saja saya dengan air muka yang cukup sayu)

Selepas melihat pesakit tersebut diam dan memandang saya sebegitu sekali, saya berkata: “Elok je lepas bersalin dan puan dapat dengar baby puan menangis dan diletakkan atas badan puan, hanya Allah je yang tahu betapa bahagianya rasa hati. Segala rasa sakit pun hilang, puan.” Saya senyum dan kemudian berlalu ke katil pesakit seterusnya.

Ketika pakar membuat ward round, selepas dikaunseling semula oleh pakar, pesakit itu meminta masa untuk memikirkan semula permintaannya tadi. Setakat sehingga jam 6 petang tadi, dia masih lagi di wad dan tidak meneruskan permintaannya untuk menjalan LSCS. Esok pagi baru saya akan tahu apakah perkembangan kes itu.

Sebenarnya ada sedikit pengajaran yang hendak saya kongsikan di sini. Setiap kali berdepan dengan insiden-insiden sebegini, saya dapat bezakan pendekatan yang saya berikan kepada pesakit. Untuk yang bukan Islam, cara untuk saya memujuk dan memberikan nasihat kepada mereka agak terhad. Saya tidak dapat menyuruhnya mengamalkan doa itu dan ini. Saya tidak dapat menyuruhnya memperbanyakkan selawat untuk mengurangkan rasa gemuruhnya. Juga tidak dapat mengingatkannya supaya melafazkan syahadah jika sakit sudah semakin kuat dan jika sekiranya perlu untuk dibedah. Ini semua sebahagian daripada tanggungjawab doktor muslim untuk pesakit muslim. Untuk pesakit muslim, selain berikhtiar, saya dapat mengingatkan mereka supaya memperbanyakkan doa dan selawat. Ini tawakkal kita kepada Allah. Bukti pergantungan kita kepada Allah dan bukannya kerana kudrat kitalah hingga kita mampu melahirkan anak. Tanpa kasih sayang Allah, mungkin kita tidak mempunyai kekuatan langsung untuk selamat bersalin.

Kita hanya merancang, tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang. Tak salah kan kita berusaha dulu sebelum terus menyerah kalah untuk dibedah (selagi tiada indikasi yang memerlukan pembedahan kecemasan diteruskan). Wallahu a’lam =)

Nota 1: Dah dua kali saya ‘jadi’ wanita beranak satu. :mrgreen:

Nota 2: Cuba tengok dua gambar di atas ni. Tak sejuk ke rasa hati dapat pegang tangan si kecil dan tatap mata mereka yang bersinar tu? :smile:

Nota 3: Photos credit to Mr. Photographer pujaan. ;-)

Posted on December 28th, 2010 by Sarah  |  36 Comments »

Ilmu

Assalamualaikum wbt

(I)

Sebulan yang lepas, saya menandakan satu agenda penting untuk saya ikuti pada hari ini di dalam kalendar saya. Awake craniotomy. Tepat jam satu pagi tadi, online webcast bermula. Hanya satu yang boleh saya katakan. Subhanallah!

Craniotomy bukanlah satu prosedur yang ringkas. Kepakaran dalam pelbagai disiplin bekerjasama untuk menjayakannya. Inikan pula untuk satu prosedur yang melibatkan otak yang dilakukan dalam keadaan pesakit itu sedar untuk membolehkan pakar mengakses sama ada prosedur itu mengganggu sistem saraf yang tertentu atau tidak. Jadi, pakar boleh berinteraksi dengan pesakit dan memintanya melakukan beberapa perkara mengikuti arahan untuk memastikan sistem sarafnya tidak terjejas.

Segala puji hanya layak untuk Allah. Tanpa ilmu yang dipinjamkannya kepada kita, semua ini adalah mustahil.

(II)

Kami bertiga di rumah ini bagaikan burung hantu di waktu malam. Bila malam, semuanya segar berjaga menghadap buku masing-masing. Bila siang, kami menjadi burung ciak pula. Awal-awal pagi lagi semuanya sudah berjaga. Pertamanya kerana Subuh masuk seawal 3.30 pagi. Keduanya, untuk sambung membaca.

Tidur memang tidak teratur. Makan pun apa yang sempat saja. Kalau saya, tidur duduk menyandar di kepala katil itu seperti perkara biasa untuk dua, tiga hari kebelakangan ini. Bangun pagi, sakit pinggang macam orang mengandung lapan bulan!

Untuk saya, sengsara ini akan berakhir kurang dua bulan daripada sekarang. Mungkin sudah boleh mula tersenyum sedikit. Tapi masih belum lebar.

(III)

Esok, kami bertiga wajib ke hospital untuk membuat pemeriksaan kesihatan sebagai atlit. Eceh. Macam atlit profesional pula. Kami akan bertolak meninggalkan Moscow pada petang Khamis ini.

Saya tidak sabar hendak keluar dari rumah. Sudah empat hari saya terperuk di dalam rumah saja. Otak sudah separuh mati.

Nota: Saya sangat rindukan keluarga di Malaysia.

Posted on April 22nd, 2009 by Sarah  |  6 Comments »

Kompilasi Mnemonik

mnemonics1

Assalamualaikum wbt

KOMPILASI MNEMONIK UNTUK PELAJAR PERUBATAN

  • Sukar menghafal clinical features of ankylosing spondylitis?
  • Keliru dengan nama-nama metacarpal bones?

Usah resah lagi. Grup Karyawan Luar Negara (GKLN) kini mengambil inisiatif untuk mengumpul dan mengkompilasikan senarai mnemonik dan tips-tips ringkas menghafal fakta-fakta berkaitan dengan jurusan perubatan. Kompilasi ini akan dibukukan dengan harapan membantu semua pelajar (dan pengamal) perubatan memudahkan pembelajaran dan rujukan.

Read the rest of this entry »

Posted on April 6th, 2009 by Sarah  |  14 Comments »

Kepentingan Bedah Siasat

jam

Assalamualaikum wbt

Rutin harian masih seperti biasa. Di hospital hari ini, kami menambah ilmu baru tentang siasatan kes lagi yang memerlukan pembuktian secara klinikal. Hari ini berkenaan tentang pembuangan dan pembunuhan bayi.

Saya tidak pasti lagi bagaimana keadaannya secara realiti di Malaysia. Maksud saya, skop undang-undang berkenaan hal ini. Secara amnya, kes yang melibatkan kematian bayi yang dibunuh oleh ibu dalam tempoh 24 jam selepas dilahirkan, hukuman penjaranya adalah kurang daripada 5 tahun. Hal ini kerana kebanyakan ibu yang berbuat demikian adalah dipengaruhi keadaan mental yang kurang stabil. Bagi bayi yang dibunuh selepas 24 jam dilahirkan, hukumannya melebihi 5 tahun kerana dalam kes ini, biasanya faktor disengajakan adalah berkait rapat.

Saya tak bercadang hendak mengulas lanjut tentang hal ini. Cuma mungkin untuk kali ini, saya sekadar hendak memberikan pendapat saya tentang bedah siasat ke atas mayat. Di dalam Islam, kita perlu menghormati jenazah termasuklah untuk tidak menyakitinya. Ramai yang berpendapat melalui bedah siasat, kita sebenarnya menyakiti jenazah saja. Baik tidak payah buat.

Tetapi secara peribadi, saya menggabungkan pandangan agama dan kepentingan sains dalam hal ini. Islam menyuruh kita menghormati jenazah. Ya. Benar. Jadi, jika bedah siasat diperlukan untuk sesuatu kes itu, pasti ada sebab yang mendatari kes sehingga kematian seseorang itu perlu dibuktikan secara jelas. Saya bawakan contoh yang mudah. Kes bayi mati dibuang. Dalam kes ini, kita perlu membuktikan bahawa bayi tersebut mati dalam tempoh berapa lama selepas dilahirkan, apa punca kematiannya. Dijerut, dicekik, dibiarkan terdedah di tempat sejuk, dijemur panas atau dilemaskankah. Dan adakah bayi tersebut dilahirkan dalam keadaan cukup bulan atau tidak. Semua ini penting.

Dalam contoh yang saya berikan, kita perlukan bukti ini untuk menyabitkan kesalahan ke atas ibu atau bapa yang membunuh. Adakah kaitannya dengan keadaan kesihatan mental si ibu atau bapa dan lain-lain. Jadi, hal ini saling berkait. Satu lagi kes yang paling kerap terjadi ialah mati disebabkan kemalangan. Kita perlu membuktikan siapa si pemandu dan siapa pula yang mati sebagai penumpang. Melalui bedah siasat, kita dapat membuktikannya walaupun kedudukan mangsa-mangsa yang mati telah diubah atas tujuan untuk mendapatkan pampasan daripada pihak insuran. Kes sebegini banyak terjadi.

Cuma yang menjadi persoalan, adakah kita menjalankan bedah siasat itu secara baik atau mengasari jenazah. Jika menurut Islam, kita wajib menjaga aib jenazah agar tidak dihebohkan kepada ramai jika kita ada terlihat sesuatu. Jangan berkasar dengan mencampak sesuka hati saja organ-organnya. Ini semua berkait rapat dengan etika. Jika kita faham di mana letaknya tanggung jawab sesama manusia apatah lagi jika seagama, selisih pendapat tentang isu bedah siasat ini tidak lagi timbul. 🙂

Inilah pandangan saya tentang hal ini. Saya harap, penerangan saya ini sedikit sebanyak dapat menjelaskan keraguan tentang hal ini. Mungkin ada yang masih tidak bersetuju ataupun menolak mentah-mentah prosedur bedah siasat. Cuba fikirkan, jika kes itu berkaitan dengan jenayah yang kita tidak sangkakan, mahukah kita biarkan si penjenayah terus bebas tanpa diadili? Ya. Kita boleh menjawab, biar Allah saja yang membalasnya di sana nanti. Terpulanglah juga kepada semua untuk menilai hal ini bagaimana. 🙂

Tentang pembuangan dan pembunuhan bayi tadi, saya terfikir sejenak tentang sejarah silam. Kalau dulu di Zaman Jahiliyyah, anak perempuan ditanam hidup-hidup kerana dikatakan tidak membawa faedah dan menyusahkan. Di zaman orang Amazon sebelum kebangkitan Spartan di Greek, anak lelaki pula dibunuh untuk mengelakkan kaum lelaki yang sedia ada terpaksa bersaing dengan lelaki muda bagi mendapatkan perempuan.  Nampaknya, martabat wanita amat rendah ketika itu. Fungsi wanita hanyalah sebagai pemuas nafsu. Dan ketika kebangkitan Spartan, anak lelaki yang lemah, cacat dan tidak sihat akan dibunuh dengan dicampakkan dari puncak gunung kerana mereka tidak dapat menyumbang bakti untuk ketenteraan pun.

Datangnya Islam, martabat manusia dinaikkan. Baik lelaki atau wanita. Kita mulia kerana Islam meletakkan kita sama tarafnya, tiada bezanya. Anak yang lahir pula adalah rezeki dan anugerah dari Allah. Tiada lagi pembunuhan anak dibenarkan. Yang membezakan darjat kita di sisi Allah ialah nilai taqwa kita.

Ehem ehem ehem. Gatal bebenor tekak saya ni ha. Gambar jam tangan di atas tu bukan sekadar teaser. Kelmarin saya menelefon emak bertanyakan pendapatnya untuk membeli jam baru. Emak mengizinkan. Jam saya yang sebelum ini dibeli pada bulan Ogos 2003. Sudah hampir 6 tahun beb. Saya cermat orangnya. Walaupun jam Polo San Fransisco saya itu masih elok lagi (permukaan saja yang dah tak lawa), tapi saya betul-betul hendak memiliki yang baru.

Untuk apa? To move on! 😎

Nota 1: Ini adalah pendapat peribadi saja.

Nota 2: Move on, Sarah! Yang sudah tu sudahlah. 😆

Nota 3: Jam tangan berikutnya saya tunggu hantaran kahwin jelah. :mrgreen:

Posted on February 17th, 2009 by Sarah  |  65 Comments »

Kisah Di Forensic Medicine

Assalamualaikum wbt

Seperti biasa, Forensic Medicine sentiasa menyajikan sesuatu yang baru untuk tatapan mata. Terlalu banyak perkara mengerikan yang baru kami semua tahu hari ini. Fakta menarik daripada doktor kami tadi, kesemua harta karun yang di bawanya ke kelas tadi adalah koleksi daripada kes sebenar yang kebanyakannya melibatkan skinhead.

Salah satu daripada ayatnya ialah: Setiap daripada skinhead memiliki ini. Sambil tangannya mengangkat satu objek tajam yang kelihatan seperti jarum tetapi saiznya berganda lebih besar. Rupa-rupanya itu ialah busur panah. Mata anak panah. Yang digunakan untuk menikam mangsa ketika serangan dibuat. Dan daripada pengalamannya, setiap mangsa yang mati tidak hanya ditikam dengan satu anak panah sebaliknya kekerapan skinhead menyerang seseorang adalah secara berkumpulan. Jadi, tusukan anak panah pada badan mangsa biasanya melebihi 20 tikaman. Segala yang kami lihat tadi membuatkan kami semua terdiam kerana tidak tahu hendak berkata apa lagi. Sudah puas ooo dan aaa setiap kali baru mengetahui fakta-fakta yang maha dahsyat berkenaan pembunuhan.

Hari ini hari tragis. Terlalu banyak yang kami pelajari tentang mati dibunuh dan membunuh diri. Menarik memang menarik tetapi mencabar ketahanan jiwa untuk bertahan menatap segala apa yang ada di depan mata. Jika minggu lepas ada belajar untuk membuat siasatan ke atas kes liwat, kali ini belajar tentang siasatan ke atas kes rogol pula termasuklah bagaimana untuk membuktikan kes itu benar-benar kes rogol atau cederakan diri sendiri untuk kelihatan seperti dirogol. Secara klinikal, kita dapat membuktikan kes ini.

Saya rasa semenjak kebelakangan ini saya terlalu banyak bercerita tentang kes jenayah yang melibatkan pembuktian secara klinikal. Kes-kes sebegini semuanya teruk-teruk. Tadi di muzium, kami bertanya kepada doktor tentang kewujudan kepala wanita di situ. Apakah kisah di sebaliknya. Menurut doktor itu, wanita itu berasal daripada sebuah keluarga kaya. Selepas berkahwin, suaminya didapati menghilangkan diri dengan segala harta yang dimilikinya. Dan tidak lama kemudian, kepala perempuan tersebut ditemui di dalam sungai. Kepala sahaja. Sudah dapat jawapannya? Bagus.

Ketika saya sampai ke hospital pagi tadi, saya terus masuk ke kelas. Saya bersendirian saja ketika itu. Saya capai tengkorak yang terletak di atas meja saya. Itu tengkorak betul. Dalam kelas kami (ataupun kelas lagi satu), ada banyak tengkorak yang dijadikan alat bantu mengajar. Kebanyakannya ada retak, lubang atau serpih di bahagian occipital ataupun parietalnya.

Saya pakaikan tengkorak yang dipotong secara transverse plane itu ke kepala. Tiba-tiba kawan saya masuk. Saya menyerengih buruk kepadanya. Saya berkata kepadanya: Rugi takde kamera. Kalau tak, boleh ambil gambar saya dengan topi keledar tengkorak ni.

Berani pula saya bermain dengan tulang belulang itu seorang diri ya. Boleh berlakon jadi heroin untuk Cannibal Holocaust ii lah kalau macam ni. Huhu. Ok. Menyimpang topik dah ni. Topik penutup hari ini. Sungguhnya demam itu sungguh tidak menyeronokkan. 🙁

Nota: Semakin seronok pula saya bercerita tentang isu medikal di sini. Jangan takut baca sudahlah ye. Huhu. 😀

Posted on February 16th, 2009 by Sarah  |  28 Comments »