13 Tahun Mencari Cinta

Assalamualaikum wbt

Sebulan menyepi baru kini saya berpeluang menulis kembali. Sebenarnya entri ini sudah sebulan juga saya siapkan. Tapi sungguh. Saya terlalu sibuk dan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan saya untuk kerap menjenguk blog. Saya setakat membaca komen dan mesej yang ditinggalkan oleh kawan-kawan melalui email saja. Selebihnya, sama ada saya oncall di hospital atau saya terlepek kepenatan tak berdaya di rumah. Dan diam tak diam juga, telah genap dua bulan kami berkahwin. Alhamdulillah. Tiada yang tidak indah melainkan yang indah-indah belaka, insya Allah. Setiap hari pun rindu. Bila dapat berjumpa di hujung minggu, Ya Allah, hanya Allah yang tahu betapa baru terasa diri ini sempurna kembali. ;)

Saya yakin ramai yang terkejut kerana tiba-tiba saja saya mengumumkan bahawa saya akan berkahwin. Hehe. Saya sendiri pun macam tak percaya bahawa saya akan berkahwin pada tahun ini. Dan bila sudah selesai akad nikah, rasa macam tak percaya saya sudah pun berkahwin. Dan yang paling kerap ditanya: Kenapa tiba-tiba nak kahwin dan macam mana bertemu dengan suami? Ish ish ish. Terlalu ramai yang bersemangat inkuiri yang tinggi ni. Seperti yang saya janjikan sebelum berkahwin dulu, saya hanya akan menceritakan semuanya selepas sah kami bergelar suami isteri. :)

Cerita Versi Sarah

Saya dan suami merupakan teman sekelas dari darjah 4 hingga 6. Iya. Kami kenal sejak sekolah rendah lagi. Dia pelajar yang baru berpindah masuk ke sekolah itu pada tahun 1995. Kami tidak rapat pada mulanya. Sehinggalah tahun 6, barulah kami bertegur sapa. Itupun kerana kami berdua diletakkan oleh ustazah di bilik guru untuk program gempur UPSR. Kawan-kawan yang lain semuanya belajar di dalam dewan. Seingat saya, sejak itu baru kami ada bertegur sapa dan tolong menolong dalam menyiapkan latih tubi UPSR. Masih ingat akan entri Kenangan Dan Angan-angan juga kisah saya terpisah dengan kawan lama saya? Ehem. Itu semua adalah kisah saya dan dia. ;)

Kali terakhir bertemu dengannya ialah pada hari keputusan UPSR diumumkan di penghujung bulan Disember 1997. Hanya kami berdua yang mendapat 5A di sekolah. Tapi, kami langsung tak sempat bertegur sapa selepas mengambil keputusan masing-masing. Memang sekadar di situ. Kemudian dia ke hilir dan saya ke hulu. Saya menyambung tingkatan 1 di Sekolah Menengah Agama Al-Khairiah Temerloh dan saya sekadar mendengar berita bahawa dia kembali bersekolah di Kuala Lumpur. Sejak itu, kami langsung tidak bertemu lagi.

Saban tahun, saya memang tidak pernah melupakan dia sebagai kawan saya. Pelik juga. Saya ingat terlalu banyak fakta tentang dirinya. Saya ingat tarikh lahirnya, alamat rumahnya, nombor plat kereta ibunya, warna dan jenis kereta ayahnya, nama adik-adiknya juga habitnya ketika tekun menjawab soalan di dalam kelas. Huhu. Kelakar juga bila diingat. :grin:

I have no reason why I remember every single fact about him. ;)

Yang saya ingat, ketika bersekolah di Al-Khairiah, setiap kali saya ada mengenali kawan-kawan baru yang kebetulan mempunyai latar belakang pernah bersekolah di Al-Amin Gombak, saya akan jadi tersentak. Dalam hati mesti berkata: Thaariq kemungkinan bersekolah di sini lagi agaknya. Dan bila sudah agak serasi dengan kawan itu, saya akan bertanya kepada mereka berkemungkinan tak mereka mengenali pelajar bernama Ahmad Thaariq. Huhu. Sadis betul mengenang kembali kisah menjejak dirinya suatu ketika dahulu. Sayangnya, memang tetap tidak berjaya untuk mendapatkan berita terkini tentang dirinya.

Sebaik selepas tamat SPM, saya ditawarkan ke Rusia oleh JPA. Selepas seminggu orientasi, saya mula masuk ke kelas untuk mengikuti kelas Bahasa Rusia. Ketika sesi suaikenal, salah seorang pelajar dalam kelas itu ada menyebut dia dulu bersekolah di Al-Amin Gombak sebelum berpindah ke MRSM Pengkalan Chepa. Dalam hati saya terdetik: Oh, ni sebaya ni. Ada chance dia kenal Thaariq ni. Hehe. Dan apabila bertanya kepada kawan itu, menurutnya, Thaariq telah berpindah sekolah ke Johor selepas tingkatan 2 dan mereka juga sudah tidak berhubung sejak itu. Hati kembali kecewa. Sejujurnya, perasaan saya pada ketika itu ialah kecewa kerana seorang kawan yang baik dengan saya suatu ketika dulu terputus hubungan dengan saya dengan begitu saja. Langsung tidak dapat dikesan di mana dia berada sejak habis UPSR. Saya sungguh terkilan akan hal itu. :sad:

Ketika zaman Friendster sedang memuncak pada tahun 2004, saya cuba mencarinya. Tidak jumpa. Pernah meng-google namanya pada tahun 2005 dan 2006. Tidak juga jumpa. Memang tiada rezeki saya agaknya. Pada masa yang sama saya pernah terfikir, agaknya ingatkah dia pada saya, kawan baik yang sama-sama belajar semeja-guru dengannya dulu? :roll:

Sehinggalah ketika saya sedang dalam hiatus sebelum final exam menjelma ketika di tahun akhir di Moscow dulu. 4 Jun 2009. Itulah tarikhnya. Saya melihat capaian masuk ke blog saya pada waktu itu. Saya lihat, ada seseorang yang menjumpai blog saya dengan menggunakan kata carian ‘Siti Sarah Al-Mukmin’. Langsung, ia membuatkan saya terfikir. Ini semestinya kawan-kawan Al-Mukmin yang meng-google nama saya dan membawanya ke blog saya. Dalam kepala saya ligat memikirkan nama-nama yang berkemungkinan mencari saya semula. Yang pertama saya fikirkan ialah dia, Ahmad Thaariq Bin Mohd Khairudin. ;)

Walaupun ketika itu saya sedang studi untuk final exam yang tinggal beberapa hari saja lagi, saya sempat menekunkan diri saya meng-google namanya pula. PAP! Banyak senarai yang keluar. Aik. Pelik bin ajaib. Dulu bila saya google, tiada satu pun informasi yang ada mengenai dirinya. Tapi pada tahun 2009 itu, berlambak-lambak capaian berkaitan dengan dirinya. Antaranya ialah blog WordPress dan Fotopagesnya. Saya amati Fotopages itu. Pemiliknya seakan-akan Cina. Tapi inikah dia? Agak lain rupanya di dalam gambar di situ. Saya meneliti 1, 2 entri di blognya. Kisah seorang pelajar Master di UTM Skudai. Kursus apa, umur berapa, semuanya tidak saya tahu. Saya was-was itukah dia. Tapi apabila saya lihat ada capaian ke blog adiknya Rafiq yang kini sedang menuntut di Jerman, saya hampir 100% yakin itu adalah dia. :) Saya cuba mencari emailnya untuk cuba menghubunginya secara personal. Tiada. Jadi saya meninggalkan komen di blognya saja:

Salam Thaariq.

I was googling around to look for an old friend of mine named exactly like you. I have this instinct that you are him but I doubt I was wrong. Is there any possibility that you attended primary school in Temerloh, Pahang? SRA Al-Mukmin to be exact (UPSR’97). Looking forward to hear some good news from you soon.

p/s: I’ve tried looking for your email to contact you personally but I couldn’t find any. Sorry to disturb you in this comment box.

Sehari suntuk saya menunggu komen itu direspon. Kecewa saja. Huhu. Tapi keesokannya (5 Jun) adiknya membalas komen saya dengan jawapan yang positif dan tidak lama selepas itu, tuan blog itu pula menjawab segala persoalan saya dengan menghantar email peribadi kepada saya. Sah! itu adalah dia, Ahmad Thaariq, kawan yang telah 12 tahun terputus hubungan dengan saya. Sempatlah kami berbalas 2, 3 email. Kemudian saya menyepi semula kerana perlu studi. Keesokannya, saya pergi menjawab final exam dengan lapang dada dan gembira. Dan saya lulus dengan jayanya. Dan saya ada mengabadikan kenangan menemuinya semula di dalam sebuah entri sebaik final exam selesai. :)

Yang saya tahu tentang dia, dia sedang menyambung Ijazah Sarjananya dalam bidang Remote Sensing di UTM Skudai, meminati bidang fotografi dan seorang computer geek! Tiga perkara ini betul-betul membuatkan saya tersenyum seorang pada waktu itu. Masih ingat akan omongan kosong saya suatu ketika dulu? Hehe. ;)

Apabila sudah kembali ke Malaysia, kami hanya kadang-kadang bertegur sapa di Facebook saja. Saya sangat sibuk pada waktu itu. Jadi saya tak berapa layan sangat Facebook segala bagai ni. Huhu. Lagi pula, dia pun bukanlah satu kepentingan pun dalam hidup saya. Sehinggalah seminggu sebelum hari lahir saya pada tahun 2010, ada seseorang datang meminang. Haha. Ini agak lucu. Masih ingat entri ini? Ustaz itu betul-betul buat saya berada dalam dilema. Saya tak mahu tapi apa alasan terbaik saya ya? Hehe. Istikharah punya istikharah, sehinggalah malam hari lahir saya itu, saya mendapat mesej daripada Thaariq. Dia mengucapkan selamat dan memberikan sekeping gambar hadiah buat saya. Gambar pemandangan bintang-bintang yang diambilnya ketika di Dubai. Dia buat saya terfikir. Thaariq itu maksudnya ‘Yang Datang Di Malam Hari’ dan antara lain maksudnya ialah ‘Bintang’. Saya tenung gambar bintang-bintang itu lama-lama. Tiba-tiba hati terdetik. “Kenapa dia satu-satunya yang muncul mengucapkan selamat hari lahir di tengah malam sunyi ini? Apa kaitannya dengan istikharah saya?”


Tapi segalanya masih tidak jelas. Memang tiada apa-apa perubahan dalam hidup saya mahupun dia. Sehinggalah sekitar bulan Februari 2010, ada majlis di sekolah rendah saya dulu. Sebagai bekas pelajar, saya diberikan amanat oleh mudir saya untuk mengumpulkan bekas-bekas pelajar yang telah tamat belajar untuk datang ke sekolah berprogram bersama-sama murid-murid di sana. Saya mengumpulkan beberapa nama dan menghubungi mereka secara peribadi. Saya turut menghubungi Thaariq untuk mendapatkan kata putus kehadirannya. Tapi sebaik berada di talian dengannya, saya jadi serba tak kena. Berderau darah nak bercakap dengannya. Sudahnya, saya bercakap seperti butir peluru yang laju. Haha~

Lebih kurang sebulan selepas itu, saya post-call pada petang itu, tiba-tiba saya menerima panggilan telefon daripadanya. Cuak saya untuk menjawab panggilan. Serba tak kena rasa. Puas berfikir kenapalah dia tiba-tiba menelefon ni. Rupa-rupanya dia meneleon untuk mendapatkan nasihat berkaitan kawan serumahnya yang patah tulang bahu. Kebetulan saya pada waktu itu berada dalam posting Orthopedic. Itu sebabnya dia menelefon saya. Hahaha. Gelabah tak memasal, kan. :mrgreen: Tapi sejurus selepas itu saya lihat dia meng-update status baru di Facebooknya: I just called to say hello =)

And it really means something to me. ;)

Sejak itu, saya lihat dia mula meletakkan status-status berbahasa Rusia di Facebooknya. Pelik juga. Mana dia tahu ayat-ayat ni semua. Ayat-ayat yang dipilihnya manis-manis belaka. Huhu. Kiranya, kalau kamu tidak faham bahasa itu, payahlah untuk kamu tangkap maksudnya. Dalam hati saya terfikir: Aik aik, dia tujukan kepada siapa ni? Cool down, Sarah. Dia main-main je ni. Haha. Waktu itu saya geram juga dengan dia ni. Saja nak memerangkap saya dalam kekeliruan. Sebab setakat yang saya tahu, mana ada siapa dalam rangkaian Facebooknya yang memahami Bahasa Rusia melainkan saya. Aishh. Memang nak kena cepuk dia ni, kan. Hehe. :mrgreen:

Saya pula ketika itu kalau meng-update status di Facebook, saya lebih gemar meletakkan sebaris lirik lagu atau nasyid yang terkesan di hati saya. Tapi pendek kata, semuanya lagu atau nasyid lama yang tidak berapa orang ingat dah. Tapi dengan senangnya dia cam dan merespon di status itu dengan menyambung lirik tersebut. Ajaib juga. Mana dia tahu ni? Dia google ke apa? Huhu. Pada masa yang sama, saya lihat dia acap kali meletakkan status yang berbaur tertekan dan sudah malas dengan program Master-nya. Sedih juga bila melihat seorang kawan yang seperti mengeluh hampir setiap hari tentang hal yang sama. Waktu itu saya tidak berani lagi untuk respon di status-statusnya. Saya kerap ‘diserang’ oleh kawan-kawan rapatnya. Hehe. Jadi saya menghantar SMS kepadanya supaya bertahan dan bersabar sikit lagi untuk menyudahkan apa yang sudah dia mulakan. Tahu sajalah saya ni macam mana, kan. Pantang orang berundur separuh jalan. Saya katakan padanya, pastinya sudah ramai yang menasihatinya dengan perkara yang sama tapi jawabnya: Nop, only you. Ohoo~ Sampai ke hari ini saya masih menyimpan mesej tersebut. :lol:

Kemudian, kami berhubung seketika di YM untuk mengelakkan cakap-cakap pelik daripada kawan-kawan di sekeliling kami. Kami hanya bercakap tentang perkembangan diri masing-masing selepas terpisah dulu, bidang fotografi (dia Canon, saya Nikon) dan juga tarbiah yang kami ikuti. Syukurnya saya. Telahan saya mengenainya memang tidak salah. Saya dapat ‘membaca’ siapa dan bagaimana orangnya pada waktu itu. ;)

Tapi disebabkan saya ini memang tidak suka ber-YM, maka tidaklah lama dan sekerap mana kami online bersama. Saya sibuk. Sekalipun kami online bersama, tiba-tiba saja saya sudah tertidur di tepi laptop saya. Esoknya cuba untuk menebus kembali kesalahan, tetapi tertidur juga sekali lagi. Bukankah kasihan dirinya ditinggalkan begitu saja? Huhu. Memandangkan di penghujung Mei tahun lepas kakak saya bakal mendirikan rumah tangga, sebagai salah seorang junior kepada Kaklong, Thaariq turut dijemput hadir. 30 Mei 2010. Itulah tarikhnya. Dia menghadiri walimah Kaklong.

And I have no reason to say no to what I have seen. ;)

Saya kekok pada mulanya. Nasib baik ketika saya dipanggil oleh sahabat baik saya, Mahfuuzah, bahawa dia telah sampai, dia sedang berada bersama-sama kelompok kawan-kawan Al-Mukmin yang lain. Saya menghampiri mereka dan di situlah saat kami bertemu semula selepas 13 tahun terpisah tanpa khabar berita. Tangan terasa seram sejuk. Aik aik. Kenapakah? Dia pula berpeluh-peluh. Ok, bawah khemah tu memang panas pun. Huhu. Selepas kami semua ex-Al-Mukmin bergambar beramai-ramai bersama pengantin, kebanyakan daripada mereka beransur pulang. Kebetulan waktu itu tetamu sudah pun berkurangan. Sudah mencecah 4 petang. Saya membawa Thaariq duduk di bawah khemah berhampiran kipas.

Kami berbual-bual berkaitan diri masing-masing dan perkembangan terkini. Sangat jelas, pada waktu itu saya langsung tidak mengangkat muka kerana takut dan malu untuk menatap mukanya. Kalau boleh, rasa nak pakai purdah sorok muka sendiri. Saya tidak tahu apa yang bermain di fikirannya pada waktu itu. Saya memberitahu emak dan ayah akan kehadiran Thaariq ke majlis itu. Emak dan ayah masih cam akan dirinya. Dalam ingatan ayah, dia diingati sebagai ‘anak Khairudin’. Hehe. Melihatkan reaksi emak dan ayah, hilang sedikit kecuakan saya berada dengannya di situ. Hampir jam 4.30 petang, saya menghantarnya menuju ke keretanya yang diletakkan di bawah bukit rumah saya. Sebelum berlalu pergi, dia menyerahkan satu token kepada saya. Keychain daripada Dubai tempat gambar bintang-bintang yang dihadiahkan kepada saya dulu. ;)

Malam itu saya sangat penat. Saya terbayang-bayang kejadian di petang kenduri itu. Saya ingat setiap apa yang kami bualkan. Saya ingat riak wajahnya yang tenang. Saya ingat saat-saat saya menemaninya turun bukit untuk menghantarnya ke kereta. Tiba-tiba, telefon saya berbunyi. Saya melihat tiga orang sepupu lagi yang bermalam di bilik saya. Semua sudah tidur. Barulah saya menjawab panggilan tersebut. Iya. Thaariq yang menelefon. Ucapnya satu.

“Saya nak kita bukan sekadar kawan. Tapi dengan syarat…”

Syaratnya membuatkan saya terdiam seketika. Saya pohonkan masa untuk berfikir. Semuanya bagaikan renjatan elektrik. Terkejut saya dibuatnya. Semuanya sekelip mata. Saya terlalu penat ketika itu. Tidak boleh berfikir dengan rasional. Jadi saya tinggalkannya dengan soalan yang tidak berjawab. Keesokannya saya sibuk di majlis bertandang di rumah Abang Hashim. Keesokannya pula saya sudah mula oncall dan kembali sibuk di hospital. Dalam pada sibuk-sibuk itulah, saya bawa berbincang dengan sepupu terapat saya, Nisa. Kebetulan kami bekerja di wad yang sama pada waktu itu. Syaratnya itu munasabah. Dan jika ikhlas niat, semuanya adalah tidak mustahil. Apa syaratnya? Ehem. Biarlah kami saja yang tahu. ;)

Untuk seketika, kami sering juga berbalas mesej. Sehinggalah pertengahan bulan Julai itu, saya rasa serba tidak kena. Saya rasa ini bukan diri saya. Tambahan pula, dia masih lagi terikat dengan program Master-nya dan saya terikat dengan housemanship saya. Kami pernah berbincang serba ringkas tentang hala tuju masa depan. Yang saya lihat, paling cepat satu kata putus dapat dicapai mengambil masa hampir 2 tahun lagi. Langsung saya menghantar mesej kepadanya. Pinta saya hanya satu: Jangan contact saya kalau rasa belum sampai masa untuk kawin. Kalau dah sedia, baru cari saya semula.

Saya nekad berbuat begitu. Saya tidak mahu berhubung secara sia-sia tanpa arah tuju yang betul-betul nyata. Saya tidak mahu maksiat menjadi penambah rasa. Dia bersetuju. Kami sepakat untuk tidak berhubungan. Dan dalam tempoh itu, betapa hanya Allah yang tahu kuatnya mujahadah yang perlu dilalui. Baik saya mahupun dia. Remuk redam jugalah rasa hati ni. Tapi bertahan. Bertahan. Bertahan. Hehe. Dia juga bergitu. Status-status separa pilu kelihatan di Facebook tapi tiada siapa yang tahu apa yang terjadi sebenarnya. Saya pula lebih banyak berkias dalam entri-entri saya di sepanjang bulan Julai dan Ogos tahun lalu. Dan dalam tempoh itu jugalah ada 3 lamaran datang dalam hidup. Aduhai. Penambah perisa betullah. Tapi saya sudah nekad. Saya hanya menunggu dia. Dulu 13 tahun saya boleh menunggu, takkanlah sekadar 2 tahun lagi saya sudah tidak sanggup, kan. ;)

Siapa sangka, sebenarnya apa yang saya nekadkan itu menjadi batu loncatan untuk segalanya. Saya masih ingat, hari itu hari Sabtu, minggu pertama di bulan Septembar, minggu terakhir kita berpuasa. Saya oncall di wad kanak-kanak. Ayah datang sekitar jam 10 malam membawa makanan berbuka untuk saya. Iya. Saya masih belum berbuka dengan makanan berat pada waktu itu. Sekadar minum air dan mengunyah gula-gula Mentos sebiji. Ayah datang bukan sekadar membawa makanan. Tetapi juga sebuah bungkasan pos yang baru tiba pagi tadi di rumah. Di alamatkan kepada saya. Sambil makan saya terus membukanya. Dan kandungan bungkusan kecil itu buat saya berdebar-debar apatah lagi pengirimnya ialah dia.

Buku Aku Terima Nikahnya, karya Ustaz Hasrizal Jamil.

Apabila ayah sudah balik, saya menghubunginya. Saya memaklumkan bahawa saya sudah menerima bungkusan tersebut. Tiba-tiba dia terus menghubungi saya. Dalam teragak-agak, dia memaklumkan bahawa pada Hari Raya ketiga insya Allah dia dan keluarga hendak berziarah ke rumah saya. Saya terdiam di situ. Dalam hati ada dua tanda tanya: Ziarah raya atau ziarah bermakna? Tapi mulut saya tak terluah hendak bertanya. Saya memaklumkan kepada emak dan ayah.

Dipendekkan cerita, pada hari raya ketiga itu, tibalah mereka sekeluarga ke rumah saya. Tahu apa perkara pertama yang diraikan? Pertemua semula dua kawan lama; ayah saya dan juga ayahnya. Subhanallah. Bagaikan telah berjanji, tujuan utama ziarah keluarganya yang agak samar bagi pihak saya bertukar kepada perbincangan tentang pernikahan kami berdua pula. Saya yang turut berada di situ terasa panas muka secara tiba-tiba. Memang sangat terkejut. Ditambah pula dengan usulan supaya kami bertunang dalam masa dua bulan saja, menambahkan keseriauan yang saya rasa. Saya mencuri pandang wajahnya pada waktu itu. Tenang saja. Dalam hati saya berkata: Ish, dia ni. Dia tak ajak pun kawin lagi, tak tanya pun kita lagi, tup tup mak ayah masing-masing dah bincang pasal tunang-nikah. Selepas selesai kata putus dicapai, mereka sekeluarga meneruskan perjalanan pulang ke Batu Pahat. Waktu itu baru saya menghubunginya. Mesej saya berbunyi: Betul ke kita dah nak tunang ni? Tak lama lepas tu terus kawin? Awak tak pernah pun ajak saya kawin? Balasnya: Insya Allah ni yang terbaik untuk kita.

Subuh 1 Oktober 2010, dia melamar saya untuk menjadi isterinya. ;)

Pada mulanya majlis pertunangan dirancang dilaksanakan lebih awal tapi disebabkan dia terpaksa menghadiri konferens di Hanoi, majlis dibawa ke bulan November. Pada 13 November 2010, majlis pertunangan yang sederhana telah berlangsung di rumah saya. Hanya saudara mara rapat saja yang menghadirinya. Tarikh dan majlis perkahwinan turut ditetapkan pada hari itu. Tempohnya 4 bulan saja. Dan apabila sudah bertunang inilah baru kami mula berhubungan semula untuk membincangkan perkara-perkara berkaitan perkahwinan kami. Jika perlukan perbincangan panjang, kami hanya berhubung melalui email saja. Lebih banyak yang boleh dibincangkan di situ. Dan sejak kami bertemu semula di dunia maya pada 4 Jun 2009 yang lalu sehinggalah kami bernikah pada 12 Mac 2011 yang lalu, kami hanya pernah bertemu muka sebanyak 7 kali, dan semuanya ditemani oleh keluarga atau adik beradik kami. ;)

Cerita Versi Thaariq

Selepas tamat UPSR, dia bersekolah di Al-Amin Gombak. Sejak itu, dia hanya pulang ke Temerloh bila cuti tiba saja. Dia juga mencari-cari saya. Dia tahu di mana letaknya kedai fotostat milik ayah saya dulu. Pernah dia terfikir, hendak pergi mencari saya di sana. Bila dia ke sana, saya tiada pula. Kecewa dia, katanya. Pernah juga dia berangan, ketika berjalan-jalan mencari barang di Pekan Sehari Ahad (lebih dikenali dengan nama Pekan Sari di sini), dia hendak terjumpa dengan saya. Katanya, antara ramai-ramai rakan sekelas dulu, saya yang paling terkesan dalam memorinya. Pernah saja dia terserempak dengan kawan sekelas kami yang lain, tetapi tidak saya.

Ketika zaman Friendster sedang memuncak, rupa-rupanya dia juga pernah mencari saya. Tapi tidak menjumpai apa-apa. Dia juga pernah meng-google nama saya. Tapi tidak jumpa barang satu informasi pun mengenai saya. Kemudian dia pun sudah tidak meneruskan usaha sehinggalah saat saya meninggalkan komen di blognya itu. Saya masih menyimpan email yang dikirimnya. Subhanallah. Tajuknya saja sudah menunjukkan betapa terujanya dia. Hehe. Belum lagi membaca kandungan email-email tersebut. ;)

Sejak berhubung semula di Facebook, dia suka melihat gambar-gambar saya sepanjang di Moscow dulu. Katanya, saya comel. Huhu. Macam kelakar saja bunyinya. :mrgreen: Apa yang buat dia tertarik ialah gambar saya berbaju kurung serba biru ketika menghadiri majlis di Al-Mukmin yang tidak dapat dihadirinya dulu. ;) Dan dari situ dia mula menggunakan Bahasa Rusia di Facebooknya yang ditirunya bulat-bulat daripada daripada sebuah lawan web. Huhu. Berusaha keras sungguh dia. :lol: Jika saya membalas dengan ayat yang panjang sedikit, mulalah dia tak tahu di mana hendak mencari maksudnya. Comel betul! Yang mendekatkan kami ialah ayatnya: Mnye by khatelos uznat o tebye po bolshe. Ada yang faham maksudnya? ;)

Sewaktu hendak menghadiri walimah Kaklong, rupa-rupanya dia sudah memberitahu uminya bahawa dia hendak melihat saya. Ohoo~ Yang ini saya pun baru sangat tahu. Dan apabila sudah berjumpa sendiri dengan saya, katanya, dia sudah tiada ragu dalam hatinya. Dan apabila melihatkan perbincangan emak ayah dengan umi baba sangat lancar, dia jadi bertambah yakin. Katanya, dia takkan membiarkan 13 tahun menjadi lebih lama. ;)

Dan selepas 13 tahun mencari cinta, di sinilah kami ditemukan semula. Dalam ikatan sebagai suami isteri yang sah, Alhamdulillah.

Cerita Versi Kami

Selepas berkahwin, saya menunjukkan kepadanya sebuah diari lama. Tahun 1997. Sebenarnya bukanlah sebuah diari. Itu buku yang saya kumpul biodata kawan-kawan. Tapi bila sudah tidak digunakan, saya jadikannya untuk mencoret aktiviti harian pula di mukasurat yang masih kosong. Sebenarnya saya pun baru terjumpa semula diari lama ini. Dan saya kongsikan kandungannya dengan suami. Diari itu penuh dengan catatan harian saya bermula daripada 20 November 1997 sehinggalah penghujung Disember 1997. Kisah bagaimana saya takut kehilangan seorang kawan bernama ATMK. Kisah bagaimana saya tercari-cari di mana ATMK.

Dan sejujurnya, selepas tamat SPM, saya ada menulis sebuah buku catatan baru. Dalam buku itu saya ada menyenaraikan 10 wishlists saya untuk masa depan. Tertera dengan jelas di situ, hajat saya yang ke-10 dalam senarai ialah INGIN MENCARI ATMK SEMULA. ;)

Selepas saya bacakan padanya beberapa keratan daripada catatan-catatan yang ada, tiba-tiba muncullah satu kata-kata yang paling tak tahan untuk dibaca, yang telah saya tulis ketika berusia 12 tahun. Tabah adalah akhlak yang mulia. :lol:

Selepas membaca coretan-coretan itu, dia berkata: Ada hikmah Allah temukan kita semula selepas terpisah 13 tahun. Sebab bila kita berjumpa semula, kita sudah bersedia untuk bernikah, bukan setakat berkawan saja. Siapa sangka, Abang akan berkahwin dengan kawan baik Abang sendiri. ;)

Ya. Saya juga tidak menyangka 13 tahun saya mencari cinta saya, rupanya dia ialah kawan baik saya sendiri yang terpisah lamanya.

Terima kasih Ya Allah atas anugerah ini!

Nota 1: Jangan couple sebelum kahwin. Tak best. :grin:

Nota 2: Dapatkan restu ibu bapa. Insya Allah semuanya dipermudahkan. Dan ingat, yang paling utama ialah mengutamakan Allah dalam segala yang kita rancang. Insya Allah segalanya akan dipermudahkan. ;)

Nota 3: Pada hari saya memberitahu nama tunang saya dalam sebuah entri dulu, tiba-tiba blog suami saya dibanjiri oleh new visitors yang meng-google namanya. Haa.. Apa kamu semua dah buat ni? :mrgreen:

167 Responses to “13 Tahun Mencari Cinta”

  1. thia says on :

    ks, :’)

    sebak la bc kisah ni. Subhanallah walhamdulillah wallahuakbar!
    Selamat bercinta sampai ke syurga, my dear kak sarah.

    Dah empat tahun thia bc blog ks, tak pernah rasa tak bahagia.
    Tengok2, status kita pun sama. isteri orang. Tengok2 Bro thariq tu my senior waktu dekat al amin n junior umair. Family Thariq n umair pun saling kenal .

    Kak sarah, takdir apa kah ini? hu

    kakak, take care. mak thia sgt risau ttg akak bila bc status fb akak tahu.
    *a big hug*

    Reply

  2. ainul says on :

    salam ks~

    saya nak kenal awak dengan lebih dalam :oops: uhuk.uhuk.uhuk :cool:

    ikannn di lauttttttt….asammmm di darat… dalam periuk bertemu eratttt…. :roll:

    Reply

  3. Cidak says on :

    salam.

    nice love story !

    jeles jeles jeles..moga saya mampu utk sebegini jugak.

    **

    haih, kak arina nak kenal ada maksud ke apa kak?

    Reply

    ainul Reply:

    bukan akak la yg nk kenal…. itu ayat husband kS dulu, akak tolong translate kan. =p

    Reply

  4. Tho says on :

    I love u sayang~

    Reply

  5. kak izz says on :

    angah! sangat terharu bila baca cerita ni in detail version, wpun k.izz dah pernah dengar sendri masa kita jumpe kat temerloh aritu kan kan.. :grin: best best!
    yes, k.izz la antara yg menggugel sampai terserempak blog dia tu.. hihihi.. :mrgreen: tapi diam² je la & sampai angah sendiri yg bercerita.. kan. jaga diri kita & diri suami bebaik, tempoh 1 -2 thn pertama perkahwinan adalah tempoh yg sgt mencabar sebenarnya.. tapi takpe, insyaAllah, k.izz doakan jodoh angah & thaariq kekal berpanjangan, terus bahagia & sampai syurga hendaknya..aminnn!

    Reply

  6. Rohani Hashim says on :

    As salam, nice story
    Moga menjadi ikutan cara Sarah
    Moda bahagi hingga ke syurga.

    Reply

  7. Nailah says on :

    Assalamualaikum
    Allahhu akbar!..betapa besarnya kuasa Allah

    Reply

  8. along riena says on :

    Salam Sarah,

    oh dear….sangat seronok lah along membaca kisah sweet kamu berdua. along turut terasa bahagianya lah Sarah.

    Along tumpang gembira dan terkesan juga dengan entri sarah nih. Thanks gurl ;)

    Along doa kan bahagia itu milik kamu berdua selamanya.

    Luv
    Along Riena

    Reply

  9. Sis Insyirah says on :

    Salam Sarah..

    So sweeeeetttt! Lagi manis drpd gula.. :mrgreen:

    Mudah-mudahan Sarah & suami kekal bahagia hingga ke syurga! Aminnn! :smile:

    ♥ & hug

    Reply

  10. Nabihah Lokman says on :

    “Saya kerap ‘diserang’…” :lol:

    Seingat saya, sejak awal sehingga dah ‘selamat’ , kami (saya dan rakan-rakan wanita yang lain) suka puji Doc sebab Doc sudi berkenalan dengan kami yang nakal-nakal ni :mrgreen: Belum ada yang seramah, seberani Doc… Kami sangat terharu :cry:

    Manis dan penuh pengajaran kisah kalian sampai mata saya seakan masuk pasir dibuatnya ;-)

    Moga bahagia hingga ke syurga!

    Reply

  11. Noi says on :

    So sweeeeeeeeeet lah Sarah :)

    Macam fairytale tapi ni nyata (LOL).. :):)

    Semoga berbahagia dunia dan akhirat …

    Noi kan… terbaca entry ni sampai lupa nak masak tengahari hakhak :))

    Reply

  12. nurul.azni says on :

    as salam…

    seronok bc cerita2 KS..

    sy tau blog ni pun dr blog OP akak…

    semoga semuanya baik2 saja…dlm redha Allah selalu…

    comel la akak n husband…

    Reply

  13. milkytoof says on :

    haha, saya pun ade rase mcm ni dgn seorg senior sekolah saya….lama saya carik die….akhirnya tahun ni baru jumpa…and hati saya sgt kuat mengatakn dia lah jodoh saya…tp sayangnya dia dah berpunya :sad:

    penat je saya tunggu dia…mungkin bukan jodoh saya

    hanya Allah yg tahu ape yg terbaik utk saya….sedih bace entri ni sebab inilah yg saya rasa tp malangnya i don’t get the happy ending like you

    Reply

    saya Reply:

    sy pun mgalami bnda yg sama…every sgle things about him i rmember..n pnah mmberanikan diri bgtau die,,tp mgkin x de jdoh..die org baik,wrak,,..n sy ambik positiv..mugkin bkn jdoh sy..dan sy perlu baiki lg diri ke arah kbaikan..papepun, kalau ade jdoh,doakan sy dan dia,…amin ya Tuhan

    Reply

  14. azraain says on :

    Kak Ngah,

    Saya berkenan dengan yang line ini.
    Nota 1: Jangan couple sebelum kahwin. Tak best. :grin:

    Ish.

    Reply

    nurul.azni Reply:

    suke line ni juge…

    :lol: ;-)

    Reply

  15. Nurhaziqah Mazalan says on :

    Salam ziarah…firts time comment…. :mrgreen: suke bace blog dr sarah..hmmm…nice story..keep it up… :grin:

    Reply

  16. Saffa says on :

    Haha. Saffa suka NOTA ketiga! :P

    Thank You for spending your precious time untuk menulis entri ni. (:

    Reply

  17. Eriyza says on :

    Kupasan topik yang menarik.
    Tahniah Dr Sarah kerana menemui
    teman hidup yg begitu indah. :mrgreen:

    Reply

  18. syazana says on :

    kSarah… akhirnya. penantian cerita yang memuaskan hati pembaca2 tegar blog kS ni. hehe :mrgreen:

    Sangatttt sweet! dan mmg saya sangat terkejut bila nadhirah akhawat g walimah tu dan tgk kad tu sarah shukor. eh, mcm kenal lah akak ni! hehe. Kecilnya dunia kan ;-)

    Selamat bercinta hingga ke syurga kak! Semoga baitul muslim yang dibina membuahkan sakinah , mawaddah wa rahmah.

    *bila la boleh jumpa kS ni. hehe *

    Anyway, take care kak ^^,

    Tak sia2 tunggu, skali publish post , fuhh berjela cerita kS :)

    Reply

  19. Adzrul Ariff Azlan says on :

    Sweet nye la citer sarah and husband ni…heheh. sy tgh menunggu fairytale sy juga ni…bilakah… huhu.

    Reply

  20. fakhruddin says on :

    so sweeeett…
    kalo wat movie ni kompom kalah cinta antara benua…
    tajuk y sesuai dlm pala otak saya; “Canon & Nikon”

    tahniah KS n AT…moga bahagia ke anak cucu n ke akhirat..
    amiiiiiiiinn…sapalah isteri sy ek…haha

    Reply

  21. farahadila says on :

    semoga kak sarah bahagia bersama suami tercinta. very nice love story. :mrgreen:

    Reply

  22. fakhruddin says on :

    alang silap..
    tajuk terbaik bkn”Canon & Nikon”
    tapi tajuk y angah pilih sendiri…
    13 tahun mencari cinta…
    13 tahun mencari cinta…
    13 tahun mencari cinta…
    sungguh besar kuasa ALLAH…

    Reply

  23. adiz says on :

    like2… ;-)

    Reply

  24. qila says on :

    :oops: ya allah. so sweet :’) congrates to both of you. i pray for your happiness.

    i wish i can have a happy ending too. ameen.

    Reply

  25. Mama Zharfan says on :

    mcm fairy tale :) u sgt bertuah..tak semau org bertuah mcm u :)

    Reply

  26. anze es says on :

    nice kak…kalaula sy pom mcmni..:)

    Reply

  27. emy says on :

    “Jangan contact saya kalau rasa belum sampai masa untuk kawin. Kalau dah sedia, baru cari saya semula.”

    i like this part … btul2 mnnjukkan yg dirinye nk jauh dr maksiat … perkare yg blum pasti …. jge mlmbangkn jihad utk brcinte slpas kawen …..

    thniah2!! :razz:

    Reply

  28. wandotshop says on :

    Bleh buat Novel :) .. Mesti panjang lagi cerita tu..nak2 kalau penulis novel.. boleh ditambah2 lagi huhuhuhu…

    Anyway Tahniah atas keajaiban yang tak semua orang hadapi…

    Sudah semestinya Manis dalam pernikahan…

    Reply

  29. akmal says on :

    menarik2

    Reply

  30. zulaikah says on :

    nice story…

    Reply

  31. akmal says on :

    nye by khatelos uznat o tebye po bolshe…haha..ni saya tahu maksud nyer..saya nak tahu pasal kamu lebih banyak

    Reply

  32. mira azmi says on :

    sungguh menarik kisah ks.
    semoga bercinta sampai ke syurga!!!

    Reply

  33. Nor Halimah says on :

    subhanallah,sangat indah kisah kak sarah dan suami^_^
    smg berbahagia hingga ke syurga ;-)

    Reply

  34. amirulmukminin001 says on :

    subhanallah, smoga bhgia smp ke syurga..smoga entry ni mnjdi smngt kpd sya utk mncari cinta yg sejati..sabar itu indah..terima kasih..

    Reply

  35. nhhas says on :

    Assalamualaikum wbt…

    omedetoo gozaimasu sara chan.. n en.suami… :razz:
    cummel tau kisah ne…
    Moga dalam redha Allah selalu…

    Reply

  36. mimie says on :

    salam. k.sarah, superb !! ;-) mksud ayt russia tu ‘i want to know more bout u’ kn ? :mrgreen: :grin:

    Reply

  37. adahjay says on :

    :smile: Alhamdullilah.

    sgt lovely kisah ni. moga berkekalan dunia akhirat. amin =)

    Reply

  38. zam says on :

    amat tersentuh..cukup indah kisah anda berdua..semoga berkekalan dunia akhirat.. :-)

    Reply

  39. nekmo says on :

    Ya Allah…sungguh indah ceritanya… :)

    Reply

  40. aisyah says on :

    saya pun pernah melalui jalan macam ni.he and me were a childhood friends and we were separated because we went to a different schools and we never meet face-to-face up to today(that would be 13 years and counting) but somehow,we (or rather our mums) will keep us up to date about each other.thats all until I got his num and lost it again when he went to jordan. but he managed to contact me again by finding me on friendster.

    he also gave me a keychain,and sent me souvenirs from his place, misscalled me to wake me up for sahur etc,but the different is, we just drifted into our own path instead of walking on a same one.

    tambah pula,bila saya berkias tentang perkahwinan(dalam ikhtiar mencari jawapan siapa saya pada dirinya) dia menjawab `awak yang akan kahwin dahulu dari saya`
    thats brought a stop to my hopes.

    well, I kinda stop thinking of him for a long time ago especially when I am engaged to someone else,but this entry did made me thought of that friend of mine.

    Reply

  41. uceyzeyna says on :

    ^________________^

    Mnye by khatelos uznat o tebye po bolshe

    “Saya ingin tahu lebih banyak tentang anda”

    kisah chinta yg tOl2 bes

    Reply

  42. Dayang Nurasiqin says on :

    best nyaaa… jeles.. nak mcm ni jugakk.. :)

    Reply

  43. akatning says on :

    Mnye by khatelos uznat o tebye po bolshe.
    maksud nya
    I would like to know more about you.

    Reply

  44. Izzah says on :

    salam kak sarah..sy just another visitors..harap akak sudi ke blog kami. Semoga cinta kami boleh menjadi sehebat cinta akak dan suami InsyaAllah

    Reply

  45. Yasir Tamizi says on :

    Hehe habis 15 minit saya di sini, alhamdulillah, kool sistah ;-)

    Reply

  46. cahaya malamku says on :

    i really hope my story will be hepi ending like you…but unfortunately….Allah know the best for me…

    Reply

  47. aniearif says on :

    salam kak sarah..

    sangat sweet kisah akak..
    n yang paling penting..
    saya juga mengalami situasi yang sama..
    tapi kisah kami masih belum ke penghujung kerana..
    dia telah ada yang punya…

    apa2 pun..
    doakan akak bahagia hingga ke akhirnya..aminnn… :smile:

    Reply

  48. fida hussain says on :

    alhamdulillah….sedar x sdar,mnangis sy bca entry akak..sungguh besar rahmat Allah kpd umatNya yg tabah dan sabar….
    sy berharap sy trut dpat mrasai kbhagiaan yg Dirahmati spt akak…sy percaya Allah tahu apa yang bermain di dalam hati umatNya dan apa yg terbaik utk mereka….
    tahniah akak sbb dh melepasi salah satu ujian dan dugaan hidup akak dan skrg akak tgah merasai hadiah dan nikmat dugaan akak sblum ni….
    sy doakan kbhgiaan n kberkatan yg berkekalan smpai syurga…amin…=)

    Reply

  49. cokelat says on :

    slm akak..first time bc ur blog..
    so cweet la ur story wit hubby…
    wish u happy always..
    keep it up…
    always keep the latest bout u both….

    Reply

  50. Huda Isa says on :

    sgt terharu membaca entri kali ni…didoakan moga awak dan die bahagia, selamanya sarah :)

    Reply

  51. ejalz says on :

    so sweet sarah… moga dapat jadi pedoman untuk anak2 remaja lain… bercinta la dengan cara yang lebih baik kan….
    insyaAllah… berbahagia berkekalan selamanya…

    Reply

  52. Ukhti Ibtisam says on :

    Salam ‘alaik~

    So sweet….i like this story!

    Reply

  53. albi izzati says on :

    Salam alaik.

    Kak Sarah, sweet ;-)
    Segalanya Allah dah tentukan.

    moga kekal bahagia hingga ke syurga (=

    Reply

  54. Puteri Eleena says on :

    salam sarah..sgt best story..ms darjah 6 dulu mmg ada ura2 yg sarah minat thariq kan..antara kata2 sarah yg sy igt thariq cam muka cina..hehe..ustazah hasfanizah pun rapat gan thariq asik2 puji thariq sbb dia antara yg bijak english kan kan..n yg plg ketara awak akan jeles bila ada org lain yg meminati thariq.. :oops: hehhe..dan awk nak tau sarah ntah knp intinct sy pun dr sekolah rendh dulu smpi sblm awk nk kawin asik mengatakan mgkinkah si thariq tu yg bakal menjadi kepunyaan awk..akhirnyaaaa……alhmdulillah mmg xsangka menjadi kenyataan…apepun mg berbahgia hingga ke syurga…Ameeenn ;-)

    Reply

  55. cmuna says on :

    assalamualaikum,

    taqdir Allah memang cantik dan melapangkan….

    tahniah :)

    Reply

  56. cmuna says on :

    assalamualaikum.

    tahniah…ke atas berita baik yg bakal menyusul :)…

    Reply

  57. LYAFRINA says on :

    kisah cinta y sgt2 sweet…
    tersentuh hati ni:-)

    Reply

  58. cik firus says on :

    assalamualaikum sis..

    cerita sis ni hebat la..kalah novel bcoz it is reality :)
    inilah keajaiban cinta n kebesaran kuasa Allah
    sejauh mana kita pergi selama mana kita terputus hubungan ia tetap kembali jika itu yang telah ditetapkan untuk kita..
    saya nak ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU walaupun agak terlambat..
    semoga sis bahagia sampai bila-bila

    p/s:kalo sis sudi n ada masa jemput la ke blog saya http://yanaalias.blogspot.com

    Reply

  59. Lela-Lelord says on :

    salam ziarah dari doha..

    sweetnya….
    semoga kalian sentiasa dirahmati-Nya

    Reply

  60. faisyah says on :

    heh…
    terharu siot~~
    May Allah bless u kak.. :grin:

    Reply

  61. didyong says on :

    Mnye by khatelos uznat o tebye po bolshe. = i wanted to know more bout u.kan?
    13 tahun? :)

    Reply

  62. NadellaZahare says on :

    as salam kak sarah :) phew, done readg ur 13 tahun mencari cinta. Alhamdulillah kesudahan baik kan

    Saye juga punya version untuk dkongsi. Tp bukan sekarang lah ta cukop umur na kahwin lagi ahah. Semoga saye juga punya happy ending begini.

    Btw, KS cinta sampai syurga. .insyaallah

    Reply

  63. tuitui says on :

    terharu sgt bace …kaorang mbuktikan cinta korang itu cinta yg bamkne yg diberakti bukan cinte semata2x sampai 13 tahun kot.fuhhhhh…kacau jiawang bace ni hak3x rase nk kawin jgak hahahahha..selamat bbahgia semoga hepi selalu sampai ke syurga cintanye =D peace :roll: :lol: :lol: :lol: :cool: :cool:

    Reply

  64. shida says on :

    ho3~~~
    indah sungguh cinta pada waktunya..:)

    Reply

  65. misyamissyou says on :

    wah..kak, tahniah..terharu bace ni..13 tahun lame tu kak..jodoh akak kuat dgn suami..semoga akak bahagia di bwh rahmatNya.. :)

    Reply

  66. Affieza says on :

    Salam kenal..first time ke sini…

    Sweetnya cerita cinta sarah n suami…moga bahagia ke akhirnya…

    Reply

  67. mumun says on :

    salam kak sarah
    sweetnyer membaca cerita kak sarah nie
    =)

    Reply

  68. Muhammad Iqbal says on :

    Awesome!! :razz:

    Reply

  69. wani adnan says on :

    Salam

    Bila tengok semula entri ni, it was exactly the same with the story that you shared with me long time ago.

    Bila ingat2 balik masa kat moscow, KS pernah cerita pasal seorang kawan sekolah rendah ks yang hebat English tu. Tapi masa tu ks tak mention nama dia :mrgreen:

    Bila tgk, ramai juga budak sambest yang like post ni huhu

    **Rindu KS. Nak jumpa :cry:

    Reply

    mummy aqis Reply:

    wani, mummy aqis from sambest too!

    Reply

    wani adnan Reply:

    siapakah gerangan mummy aqis? mungkin wani kenal? :mrgreen:

    Reply

    mummy aqis Reply:

    he2, ur senior marina pilus

    Reply

    wani adnan Reply:

    laaa kak marina ke, kalau macam tu wani kenal la even tak pernah bersua muka :mrgreen:

    mesti aqis dah makin comel skrg..

    Reply

  70. unname says on :

    “Saya nak kita bukan sekadar kawan. Tapi dengan syarat…”

    xbleh tau ke ape syaratnye..rsa trgantung plak kt si2, xbest laaa, nk tau jgak ^_^

    Reply

  71. mummy aqis says on :

    :razz:
    tahniah2!!!!!!
    semoga kekal bahagia hendaknye…
    i pun rase my love story ade sikit2 mcm u…
    :razz: the u put into sentence buat i baca blog u berjam2…
    tq for sharing.
    my hubby suggest ur blog. best sgt2 baca.

    Reply

  72. Afiqah Azmee says on :

    true love!!!! :’)))
    semoga kekal insyaAllah~ ;-)

    Reply

  73. faizah says on :

    subhanAllah..=)

    korang berdua sangat btuah..
    smoge bahagia hingga akher hayat..=)

    Reply

  74. fnatasha says on :

    slm akk..

    citer yg sangat sweet… ;-)

    sy pn ad minat kwn sklah dlu..smpai skrang xjmpe..google, fesbuk n friendster xmmbntu pn..

    mngkin bkn jdoh kot… :smile:

    Reply

  75. anis says on :

    salam ks :smile:

    wlaupon ni first tyme sy bce entry akak, trus trase jtuh cnta dgn kisah akak… ;-) so sweet!! smoga akak b’bahgia dgnnya,insyaAllah hingga ke syurga

    Reply

  76. Kak pB says on :

    akak berdoa agar anak anak akak semua bercinta selepas berkahwin

    kerana itu adalah pengalaman yang indah

    Reply

  77. erin says on :

    salam dr.sarah..

    suka baca blog dr. best
    bce ur blog rse mcm nk jd doctor gak…tp x mungkin..huhu..terlmbt sudah..

    dr.sarah i bet u ade great news for us(dah terbaca di blog org lain)..hihi :smile:

    x saba nk tggu entri baru..
    rasa nk mmblogging jgak..huhu

    Reply

  78. SisHoney says on :

    sis masih igt lg pm sarah kat inbox sis..
    dan sis akan igt sampai bila-bila
    semoga sarah sll dirahmati olehNya,dan suami juga

    Reply

  79. eiqha says on :

    ermmzz..romantiknye…13 taon kini brsatu,,,
    cnta yunx suci pasti akn diredhai…aamin…

    Reply

  80. farah says on :

    Salam dr sarah.
    Terima kasih banyak2 sebab share cerita ni. saya pon harap begini kesudahan persahabatan saya dengan kawan baik saya. doakanlah ye.

    Syukran Jazillan Ya Ukhti.Semoga berbahagia hingga ke akhirat.Amin Ya Rabbal ‘Alamin. =’))

    Reply

  81. Pelaut Moden says on :

    Assalam…..

    Indah sungguh kisah cinta kalian. Sy sungguh gembira untuk kalian berdua. Semoga ukhwah suami isteri ini akan berkekalan ke akhir nafas…dunia dan akhirat. Amin

    Tahniah

    Pelaut Moden

    Reply

  82. muslimahzarqa93 says on :

    assalamualaikum…..tahniah kak sarah…..itulah jodoh yg tlh ditntukn oleh Allah…..kesetiaan itu ade hikmah yg sgt indh…..ketabahan mencari mebuat sy terpegun…akhirnya bertemu di mahligai cinta…..utk membina masjid cinta….dlunya hnya kwn baik di bgku sek ren…..namun skrang menjadi yg halal…Alhamdullillah…sy akn sentiasa doakn buat kak sarah dan abg thariq agar mendapat kebahagiaan dan rahmat dr Allah dlm membina kluarga sakinah…amin…..ble terbaca kish akk,sy t’ingt ksh hidup sy..:)

    Reply

  83. nick says on :

    tahniah akak..wah!!..beznye bce crite akak..sweet je..itulah ketentuannya..DIA maha mengetahui ape yg terbaik utk kita.. ;-)

    Reply

  84. nadia says on :

    wah…mmg xsangka kwn lama boleh jd jodoh ye..benarlah kata org, bahawa jodoh tu xmngenal ssiapa..anyway, tahniah…=)

    Reply

  85. nawwar says on :

    waa..seronoknya,,,so sweet..comei la kisah ampa dua org nie..
    :razz:

    Reply

  86. kak inah says on :

    salam sarah :)..

    dah banyak kali baca post ni..x pernah jemu dibuatnya..hope i’ll find my future husband as well..kalo akak jadi kawin in the near future..sarah kena datang tau! skrg ni, sibuk siapkan tesis and hope boley balik dgn title Dr :)

    u take care urself :)..hope we can catch up soon! i don’t remember saying congratulations yet..so a big CONGRATS to u :)..rindu juga sama sarah!! :D

    Reply

  87. pelangi says on :

    Assalamualaikum …

    ya Allah indahnya hikmah di sebalik kejadian 13 tahun tu. bila difikirkan 13 tahun. satu jangka masa yg lama kan. sesungguhnya saya rasa awak memang tabah sangat. merindui itu suatu yg pasti kan..

    dalam hati saya sendiri pun inginkan bercinta selepas nikah. itu adalah angan-angan saya. semoga berbahagia sarah bersama suami tercinta. kisah awak sungguh membuatkan saya semakin rasa semangat menempuh dunia yang penuh cabaran bila fikir pasal couple or something about relationship without akad nikah..

    korang berdua sangat sweet la sarah . rasa nak jumpa sarah jer. rasa nak tanya cam mana sarah jadi setabah macam tu , sampaikan 13 tahun tu :) ;-)

    Reply

  88. Nurlulu says on :

    :) Tak sangka Sarah kenal Thaariq n Thaariq kenal Sarah. Dan tak sangka pula kedua-duanya saya kenal. Alhamdulillah, inilah yang terbaik buat kalian. 13 tahun – dalam hati ada rasa, keliru apakah ia, kasih atau cinta..akhirnya…berjaya menganyam cinta terbentuk ketupat cinta. Selamat menganyam cinta biar sampai ke syurga! ;-)

    Reply

  89. Suriummah says on :

    Salam…tahniah…selamat berbahagia hingga ke hujung nyawa. Jadilah suami dan isteri yang baik, semoga terbentu keluarga sakinah, mawaddah wa rahmah…… Salam dari SuriUmmah ~

    Reply

  90. ain says on :

    semoga bahagia hingga ke syurga buat sarah n suami!

    Reply

  91. Amanda Baharin says on :

    Assalamualaykum. MasyaAllah. i once dreamt of having this kind of love story, tak sangka Allah tentukan impian tu untuk kehidupan org lain. SubhanAllah, this truly is an inspiring love story. Semoga Allah sentiasa merahmati perkahwinan kakak sarah dgn abang thaariq sehingga ke akhir hayat. BarakalLahufiikum.

    Reply

  92. yanaa says on :

    kesah yg sangt sweet..moga berkekalan sepanjang hayat…=D

    Reply

  93. Siti Khairrunisa says on :

    Wonderful love story. Simply wonderful. I pray that both of you have a great life together, Alhamdulillah. :smile:

    Reply

  94. kaiyisah samad says on :

    subhanallah.

    kalau dah jodoh tak kemana. saya sangat kagum dengan kesabaran kak sara.
    13 tahun menunggu bukan la masa yang singkat. tapi akak mampu tunggu.
    heeee.
    semoga jodoh akak bersama suami hingga ke syurga.
    insyallah. ameen. :razz:

    Reply

  95. matdin says on :

    :smile: syukur pd yg maha kuasa….

    mg bhgia smpi akhir hayat

    da 5thn sy mengintai blog kak sarah….hm indahnya

    Reply

  96. lilacfla says on :

    “love is so sweet. It’ll be romantic, kalau Allah izinkan.. Kerana romantik tu bukannya perbuatan, tapi ada perasaan atas satu ingatan. Indahnya cinta, walau Allah just turunkan sikit sangat untuk kita.. ^_^ everybody will have their own lovestory, wait and be patient. Melanggar syara untuk mencari kemanisan bercinta, takkan menjanjikan apa-apa.”

    fikiran saya berbisik, tenang lepas baca cerita ni…. kalau diizinkan Allah, pasti ada satu versi cerita cinta saya sendiri. ^_^ amin..

    Reply

  97. suhaimi says on :

    apsal versi thaariq pendek je? huhu..nevermind.. aku suka baca entry ni.. very sweet..tapi lagi sweet kisah aku kot.huhu

    Reply

  98. ain says on :

    salam kak sarah, saya pon nak jadi setabah kak sarah..guide me please :roll:

    Reply

  99. syafiqah says on :

    sy share kan kat fb entry awk yg ini :)

    Reply

  100. nazihah says on :

    cerita kak sarah same mcm cerita sy.. sy ada kwn baik.. kami kenal dr drjah 3. lepas upsr.. dia hilang.. smpai skrng, sy tak tahu dia kt mane.. sy dh tny kwn2 sy.. kwn2 sy pun tak tahu dia kt mane..try jgk cr dia kt fb.. tak de.. entah dia hidup ke mati.. rindu sgt kat dia.. mintak2 lah jumpa dia satu hari nanti..

    Reply

  101. mk says on :

    kisah akak n husband sgt cute. alhamdulillah jodoh dan pertemuan kembali sangat manis. tahniah!!! cepat2 dapat baby ye. mesti lagi meriah. moga akak and husband bahagia hendakNya. sye nak share boley kisah akak n husband? ;-)

    Reply

  102. FUZA BEYONCE says on :

    Saya baru putus cinta.
    Kisah ini telah pujuk hati saya.
    SYUKRAN

    Reply

  103. aen says on :

    salam, sangat indah pengalaman akak sarah :)
    alhamdulillah,, ade hikmah dalm cerita hidupan akak nie, ;-)

    Reply

  104. nuha says on :

    salam alaik…
    dear dr. sarah,
    semoga cinta yang disemai di dunia akan kekal bersambung di akhirat sana..
    sangat memberi inspirasi:-))
    “Tuhan kami, anugerahkanlah kami pasangan hidup dan anak-anak yang menjadi penyejuk mata kami, dan jadikanlah kami pemimpin di kalangan org2 bertaqwa”
    p/s:saya juga berjumpa suami saya selepas pulang pengajian dr egypt.juga di facebook.:-))…ukhwah fillah~

    Reply

  105. Munirah says on :

    sarah,

    munirah here. ingat lg tak? kisas, masisupa he. finally i found u..lama nye tk dgr kaba. hope to hear from u soon. congratsss on ur marriage. wish u best of life :)

    Reply

  106. darmia says on :

    Aslmkm wbkt..Alhamdulillah..
    semoga bercinta sampai ke Syurga Abadi….
    Cinta yang tulus…
    tima kasih atas cerita nie..terkesan sampai ke hati..hehehe

    Reply

  107. saiful says on :

    Salam dr,

    bila nak buat novel..ada bakat

    Reply

  108. warHamnie says on :

    :lol: ;-) salam kakak..sy terharu dngn ape yng kakak tulis..smoga kakak bhagia selalu=)…

    Reply

  109. hazwan says on :

    hihihihihi..tersengeh sorg2 bila baca..thniah..semoga berkekalan sehingga ke anak cucu.. =)

    Reply

  110. nurcahaya says on :

    salam sis..very2 sweet la..smoga sis bbahagia dunia akhrat ;-)

    Reply

  111. MrPayid says on :

    aku x tau camamne aku leh tercampak kat blog ni.. and artikel diatas adalah yg 1st aku bc… mmg pnjang mencari cinta.. moga berbhgia…

    Reply

  112. peej says on :

    ish percintaan yang sangat indah.
    sebak baca.

    Reply

  113. Misznorul says on :

    Assalamualaikum sarah,

    syukur bilamana kawan sy bagi link ke blog sarah ni
    sekurang2nya sy dapat baca kisah yg macam ni
    mungkin sy kena tarik ayat2 sy untuk berhenti mengharap n bercinta haha

    tahniah, selamat pengantin baru (harap masih belum terlambat)

    Reply

  114. Nurin Izzah says on :

    salamun ‘alaik..alhamdulillah..b’temu jua dgn c dia..
    kisah y leh sy jd kn sbg penguat smgt tuk mmulakan kembara..
    kembara m’cari cinta c dia..sungguh..! inspirasiku ~

    Reply

  115. NenekPenne says on :

    kalau dah jodoh kan???

    Reply

  116. awasalmiah says on :

    ya allah…sebaknye bace…kisah ni bt sy t”sedu2..btpa Allah itu Maha Perancang…Allahuakhbar <3

    Reply

  117. mfadlimusa says on :

    Salam,

    Satu kisah yg amat indah..
    Semoga berbahagia selalu.

    Reply

  118. nash says on :

    wah bestla cerita ni.dah 3 tahun x follow blog ni.skrng jmp balik.sebuah kisah klasik untuk masa depan….-nashurin tanah merah, kelantan.

    Reply

  119. ainshams says on :

    salam Kak sarah UNESCO,
    hehee.. mabrook!! 13 tahun mencari cinta, Alhamdulillah, doa 2org yg bermujahadah, Allah perkenankan. Smg kekal bahagia hingga ke syurga, insya Allah. -with love, Ain Samsuddin, UNESCO KISAS-

    Reply

  120. hamizahadam says on :

    Ya Allah. cinta yang terpisah bak Adam dan Hawa. sungguh saya mencemburui akak. semoga berbahagia akak. :)

    Reply

  121. Nadhirah says on :

    Nice story. Ya betul. Hkmah lmbt tjmpa. Takda lama sgt menunggu.

    Reply

  122. awok says on :

    da sweetesttt thinggggggggggggg everrrrrrrrrrrrrrrrrrr…
    wahhhhhhhhhhhhhh…sedeh la bace..
    kan bes kalo jumpe camni jugak..

    Reply

  123. awok says on :

    ..eh..lupe nak komen

    kalo sarah dapat anak nanti msti comel..sebab korang dua2 comel…hehehe

    saya doakan kebahagiaan awak berduaa..aminnnnnnnnnnnnnnn

    mintak2 dapat cinta macam ni jugak

    Reply

  124. me says on :

    sebuah cerita indah,baik,sempurna…sgt sukaaaaaaaaaa :mrgreen:

    Reply

  125. nur aqila says on :

    sweetnyee cerita kak sarah !
    tp btol ke couple sblm kawin tu xbest ?

    Reply

    afiqah Reply:

    mungkin, yelaaa lepas kawin baru boleh tunjuk sweet kita dekat suami sorang je Hehe ;-)

    Reply

  126. perjalanan hidup » Travelog Panglima says on :

    […] semalam, ada dua orang rakan FB, seorangnya saya kenal dan seorang lagi tak dikenali (rasanya simptom yang sama kenapa saya tak kenal Sarah Shukor walaupun mereka berdua sama-sama di KISAS sekalipun di tahun yang berbeza) menampal di dinding FB mereka link kisah akak Sarah Shukor ini, dari blog beliau. boleh dibaca di >>SINI<<. […]

  127. mar says on :

    wah,rs tumpang bahagia dgr cerita kak sarah.boleh wat novel nie.mesti best…sy support ur opinion jgn couple sblum khwin.walaupun sy x ada experience dlm couple n khwn..klu wat novel bgtau sy.sy org yg 1st beli..sy doakn berbahagia higga akhirat.amin…doakan sy jg cite sy mcm kak sarah.

    Reply

  128. hizwan nizam says on :

    trimas kerana berkongsi, kakak :grin:
    barakallahu fika, wabaraka ‘alaika, wajama’a bainakuma bikhair.

    Reply

  129. Hidayah Farzana says on :

    Subhanallah, sangat sweet cerita ni. Kalah novel oh. Kak Sarah, walaupun ni lah kali pertama saya baca blog akak, tapi saya rasa saya dah jatuh cinta dengan blog akak. Semua posts akak sangat best. Semoga perkahwinan akak dengan suami tercinta kekal sehingga ke syurga ye, amin.

    Reply

  130. rantisi says on :

    la…..kite sme skolah menengah la kakak…..org temerloh jugak rupenye…

    Reply

  131. aisya humaira says on :

    subhanallah….
    sweet sgt citer ni…walaupun bru 1st tyme bc blog akak, sy da mula fall in luv wif ur blog sis~ hee ;-)

    Reply

  132. sue says on :

    subhanallah begitu hebat nyer cara allah untuk menyatukan jiwa 2 insan…
    teraser seperti dri ini juga ingin menjadi org yg bertuah sama macam k.sarah… ;-)

    Reply

  133. Zulfazli Ahmad says on :

    Salam.sangat terkesan dgn perkongsian doktor Sarah.Tahniah utk Dr. Sarah dan suami ! :grin:

    Reply

  134. inun says on :

    siyesli!! tharu sgt apabile mbaca crite ini… sedeyh! bcer dlam linangan air mata kot.. kerana sy bharapkan kisah cinta saya akan berakhir seperti ini jgak.kawan lama sy dri sk rendah bru sje kembali contact sy stelah btemu di FB. dan baru2 ini kami tahu sbenarnya kami stu kelas dri darjah 1-6 . Kuasa Allah tiada siapa yg dpt mhalang , doakan yerr supaya kisah saya berakhir seperti anda b2 jugaaa ;-)

    Reply

  135. myss zue says on :

    :razz: nice story kak….tahniah….dlu sy pun tpisah dgn kwn sy mcm akak…after 5years kitaorg jmpa balik…n skrg dia blaja kat rusia jugak….heeeeeee…..bila bc cter akak teringt dia…

    Reply

  136. sofiyya says on :

    sofiyya dah jatuh cinta dgn belog ni..
    suke dgn entry2 nye..esp 13 tahun mencari cinta..sweet sgt3 ;-)

    Reply

  137. humaira says on :

    sangat best.. macam dlm novel.. :o all da besh 4 u.. Insya-Allah cinta sampai syurga.. cinta yg diredhai Allah..

    Reply

  138. Eri Al-Zikri says on :

    Alhamdulillah, srnok bce blog akak! :o

    Reply

  139. nadia amalina says on :

    as salam, kak sarah. :)
    sy pun berdoa supaye sy dapat love story macam kak sarah ^_^

    Reply

  140. Nur Salmee says on :

    sweetnye kisah akak.. sronok cgt dpermudahkan sgala urusan.. sronok jgk mnunggu sesuatu yang pasti.. btw,, ksah ni beri sy semangat utk mjadi seorang yg lebih tabah.. thx.. :razz:

    Reply

  141. najihatussolehah says on :

    wah bagusnya,..boleh wat novel..hehe..

    Reply

  142. nurul says on :

    setiap kali sy baca enty ni, sy nk nangis..sntiasa tringatkan orang yg sama..insyaAllah doakan jodoh kami..sy dah jumpe fb die,tp sy tkut nk add..sy tak tahu hati dia..jika dia baik utk dunia akhiratku, maka jadilah dia untukku..amin
    doakan kami

    Reply

  143. cenderahati, cenderamata, hadiah, gifts, cenderahati perkahwinan, hadiah hari jadi, birthday, annual dinner, cenderamata koporat, corporate gift, t.shirt, mug, button badge, plastic pen, umbrella,fridge magnet, lanyard, keychain, towel, graphic design, pr says on :

    cenderahati, cenderamata, hadiah, gifts, cenderahati perkahwinan, hadiah hari jadi, birthday, annual dinner, cenderamata koporat, corporate gift, t.shirt, mug, button badge, plastic pen, umbrella,fridge magnet, lanyard, keychain, towel, graphic desig…

    […]Dunia Sarah » Blog Archive » 13 Tahun Mencari Cinta[…]…

  144. cik ekin says on :

    Allahuakbar..akk org temerloh yee..

    sangat sweet cerita akk… moga bahgia ke akhir hayat…

    Reply

  145. adila PU says on :

    this story hit my heart! :cry:

    Reply

  146. masso says on :

    Wah .. epik love story .. 13 tahun .. lama tu .. kalau dah jodoh tak ke mana kan ~ tahniah .. semoga kekal bahagia hingga ke anak cucu .. :)

    Reply

  147. zaqnu says on :

    sweet sangat dengan story loving kalian…moga berkah sepanjang hayat

    Reply

  148. Dayang says on :

    Alhamdulillah..ni la d katakan jodoh Allah swt. sweet love story! :)

    Reply

  149. rienie says on :

    menyentuh hati…semoga bahagia sehingga keakhir hayat…

    Reply

  150. die says on :

    Tahniah dan semoga berkekalan…hummm ;-)

    Reply

  151. anishahuda says on :

    assalam kak sarah…suka bc entry yg ni..
    berharap akan merasa juga situasi yg sama..sweet ;-)

    Reply

  152. jijiey marceda says on :

    so sweet. :)

    Reply

  153. Nurin says on :

    Syukur Alhamdulillah. Jodoh Allah SWT :D Semoga berkekalan :)

    Reply

  154. Cara Untuk says on :

    Cerita yang bagus ;-)

    Reply

  155. Pendidik2u says on :

    Tahniah sis.. semoga di rahmati Allah.. ;-)

    Reply

  156. annsyz says on :

    now I know. . muke adik sebijik ayah dia time kecik. .copy paste. .
    kalau adik tgk ni mesti dia ingat dia. .hehe. .
    rindu la kt adik. .

    Reply

  157. noriza abdullah says on :

    masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat pengantin baru (guru kelas di SRA AL MUKMIN….ingat lagi tak kt saya) :razz:

    Reply

  158. akma says on :

    syukur alhamdulillah. sgt menarik cerita saudari sarah.:-)…

    Reply

  159. koła łańcuchowe says on :

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
    on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos
    to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

    Reply

Leave a Reply


4 + = 5