Arkitek

Assalamualaikum wbt

Semakin saya menggilai seni binaan dan seni kreatif hiasan bangunan, semakin saya rasakan mereka yang bergelar arkitek itu adalah seorang yang cool. Cuma itulah fasalnya. Setakat pemerhatian saya, sangat kurang arkitek yang berblog (kecuali sepupu saya yang seorang tu saja yang saya tahu berblog). Kalau tak, bolehlah saya tahu banyak tentang kehidupan harian dan skop kerja dari kaca mata seorang arkitek. Ada tak arkitek yang singgah di sini? Hehe. Teringin juga hendak kenal. Paling habis, nanti saya boleh kata pada kawan saya: Kawan saya si Polan(ah) bin(ti) Polan(ah) tu seorang arkitek. Cool kan? Entah kenapa, saya suka melihat seni melukis yang ada pada mereka. Kagum. Sebab itu saya kata mereka cool~

Cool itu bagi saya maksudnya bergaya. Jadi, pada kaca mata saya, seorang arkitek itu sungguh bergaya dengan caranya tersendiri. Setuju tak? =) Saya undi setuju!

30 Responses to “Arkitek”

  1. CritiCalThinKer says on :

    bergaya memang! dan selalu mereka ini kreatif juga!

    Reply

  2. Nai says on :

    ada satu yang dijumpa..
    sini:
    http://www.youmusthink.blogspot.com/

    Reply

  3. .:Dudu:. says on :

    arkitek landscape nak??
    hehe…

    Reply

  4. snm says on :

    Salam Sarah
    Salah seorang yang saya tahu, Hijjaz Kasturi. Nama pun unik kan? Oh ye! Adik kepada kawan baik saya, bakal menjadi arkitek. Saya dah tengok binaan rumah ke ape ntah yang dia buat. Superb cantik! Asalnya dia belajar di matrik UIA, jurusan arkitek. Tamat matrikulasi, dia tak mahu teruskan ke UIA. Dia mohon jurusan yang sama, di UiTM. Sekarang seperti orang yang sudah berkerjaya. Sebab dia bijak bisnes. Dia pinjam duit ayah dia utk beli plotter, then melalui plotter, income dia masuk sampai sebulan blh cecah rm8k!

    Reply

  5. Liyana says on :

    hehehe..ngangah~

    berbunga hati yana ble bace post yg stu nih…

    xpe ngah..nnti yna dh bljar psal archi, yana tlis mcm2 kt blog..skg tgh buat found so x bljar ape2…hihihih

    Reply

  6. mohd fisol osman says on :

    no komen..bukan arkitek..hehe..

    tp for sure, pendapat peribadi (juga pemerhatian)…seorang arkitek mesti design sesuatu (susun atur/rekabentuk) for a reason, bukan macam interior designer just nak bagi nampak cantik tp x pratical…utk kanak2, emergency..

    & a good arkitek perlu tahu jugak bidang2 lain accoustic, ergonomik, lightwave/optics, energy efficiency, material sciences etc..

    perlu byk berjalan & kamera kena sentiasa ditangan..kat liv uni dulu kena design church jugak..

    ops, dlm xde komen tu byk pulak..sori..

    Reply

  7. one says on :

    cita2 yg x kesampaian,may b saya tak “kul”?

    Reply

  8. ytmz says on :

    Saya pernah pakai Microsoft Visio je. Saya bukan Arkitek Kool. Saya kumpulan KOOL. Kami Orang Orang Lama. He He.

    Reply

  9. Mr Architect says on :

    Ehmm.. tak sia-sia posting Sarah. sekarang Sarah boleh bagi tahu pada kawan Sarah .. ada arkitek yang singgah blog Sarah.

    Memang pada saya kerjaya Arkitek sangat menarik (dan begitu juga lain2 kerjaya).. bergantung kepada minat sebenarnya.

    Biasanya di universiti2, pelajar2 kursus Senibina ni lain sikit dengan lain2 pelajar… ada Dunia tersendiri… macam Dunia Sarah juga.

    Tetapi arkitek juga sama macam manusia lain..kalau Sarah nak tanya apa2 pasal Architecture sila ke http://www.tanggam.com

    Reply

  10. Thia says on :

    Kak,abg ipar sy pun architect.smua benda di lukis semua lawa.signature pun sangat unik,cr sidai bj sangat menarik dan cr susun buku pun sangat kemas dan nampak lain dr yg lain. Haha. Betul,sy setuju! Architect mmg bergaya.tgk abg long je dah tahu. Nanti abg long sy nk buat blog.cerita tentang rumahnya yg akan diubah suai. Nanti akak singgah la.hehe

    Reply

  11. Miro says on :

    cool n rockon…ni la social life time belaja dalam jurusan architecture sehinga la menjadi architect..ini sebbab kami pelik,kami cool,kami unik,kami kreatif kerana kami think out of the box.semua architect tahu words tu..diguna pakai setelah terjebak dalam bidang ini…hehehehe architecture rocksss…

    Reply

  12. Aizuddeen Ahmad Zabidi says on :

    tidakkk…
    adah seorang arkitek jugak…
    tp die tak cool…die sengalll

    Reply

  13. Dr Amad says on :

    ehem…ehem bakal arkitek ek?lalala

    Reply

  14. sarah mohd shukor says on :

    Salam buat semua.

    CT:
    mmg sgt kreatif. tambah2 plak klu bab lukisan. fuh~

    Nai:
    wah. terima kasih Nai =)

    Dudu:
    hehe. boleh la jgk kan =p

    Falin:
    wa… adik kawan awk tu umurnya berapa? available lg tak? huahuahua.

    Yana:
    waktu ngah tulis entri ni, ada 2 org dlm kepala ngah. mirul n yana. tp kt atas tu ngah mksdkan mirul. sbb memikirkan yg yana masih undergrad. abg mirul dh ada pengalaman keje. hah. jgn memain je. satgi tak fly, nangis air mata darah pn tak guna dh. hehe. p/s: ngah tgk gmbr2 yana d friendster sume cantik2. dah pandai bergaya naa ;)

    Reply

  15. sarah mohd shukor says on :

    Abg Fisol:
    ha. betul la tu. kwn2 arkitek sy sume ada kamera bawak ke hulu ke hilir. sy punya sepupu pun mcm tu. kamera gedabak lg tu! haishh.

    Oneib:
    hehe. setiap org tu ‘cool’nya berbeza-beza perinciannya ;)

    Yasir:
    klu awk arkitek skrg ni, kita tak mcm ni skrg ni. hahaha. arkitek bz. kita plak? hah. jawab sendiri =p

    Mr. Architect:
    waaa. ada arkitek singgah di sini ye. nanti sy boleh la ckp pd kawan sy yg sy ada kawan arkitek. namanya Mr. Architect. kalau kawan sy tak percaya, sy akan suruh dia baca komen awk ni. coolnya menjadi arkitek =D terima kasih sudi tinggal jejak di sini n link tu~

    Reply

  16. sarah mohd shukor says on :

    Thia:
    waa. kaum kerabat kamu sume best2 ye kerjanya. ada arkitek, ada lawyer, ada future doctor ni. fuh. oh. sempat lg ye abg long kamu. abis la semua keluarga kamu ada blog ;)

    Mirul:
    “kami pelik,kami cool,kami unik,kami kreatif kerana kami think out of the box” – hehehe. ye. tu sume ngah akui betul amat! mirul pun sama. cool aje! hehe. betapa cool nya awk smpai yana pun boleh minat dgn archi jgk. dan yg paling ngah jeles, tu nikon D200 awk tu *nanges*

    Izu:
    laa… adah amik archi ke? baru ni sy tau. hep. awk selalu je sebut nama adah ni pd sy tp sy sebenarnya tak kenal pun siapa adah. ke sy kenal dia ye? sy pun musykil ni. hehe. dia sengal ye? takpe. dia sengal yg cool =)

    Ahmad Fahmi:
    heh. kalau betul, beruntung benar la ks ni ha. huhuhu =p mana ada la fahmi. limited sgt kawan2 yg ks ada. hehe. memandai aje kamu ni ye.

    Reply

  17. kylex says on :

    salam..

    rasa mcm dah bagi komen tadi,tapi xda pulak,huhuh..Architect mmg cool pernah mengidam nak jadi architect sbb gaji bsr,huhu..Tapi disebabkan tangan ini hanya pandai melukis orang lidi dan rumah kampung jer,maka hasrat itu tidak diteruskan,,Architect ni mmg org yg berbakat kn..

    Reply

  18. snm says on :

    hee..sarah..kwn baik saya ni tgh dok bebel aritu sbb adik dia nk kawen!! heheheh :p parents dia pun bising sbb yelaa..muda lg..22 thn..heheheh :p tp bisnes kencang..aritu ms mm raya, saya teman mrk pegi shopping..si adik yg belikan si kakak baju raya..si kakak sengih2 jek..:p

    Reply

  19. mfadlimusa says on :

    Hi Sarah,

    Architect?,,,hu.hu lepas ni ramai la yg singgah kat sini. :)

    Reply

  20. bulanbiru says on :

    Salam Sarah,
    Nak cari calon suami architect ke?..hehehe..
    Abang saya architect..tp saya rasa tak cool mana pun..hahahha
    Namun mereka adalah diantara org2 seni yang mempunyai keunikan semualjadi..
    boleh dikagumi kerana seni yg ada..

    Reply

  21. Mr Architect says on :

    Sarah..
    Saya ada satu link untuk Sarah lihat hasil kerja Architectural.( http://sketchyguy.blogspot.com/) Sebenarnya banyak blog berkenaan Architectural ni tapi kebanyakannya oleh pelajar2 Senibina. Kebiasaannya practiced Architect tak sempat nak berblog kerana mereka agak sibuk.. bukan tak ada langsung. Lagipun sebenarnya blog hasil pelajar2 Senibina lebih menarik kerana mereka banyak benda nak tunjuk..design mereka lebih explore.. lagipun mereka masih muda dan bergetah lagi…

    Cuba Sarah tengok video ni http://www.youtube.com/watch?v=rQmjg3HarsQ – ini lah salah satu hasil pelajar senibina. Senibina bukan sahaja rekabentuk bangunan.

    Sarah pelajar Medical ke?

    Reply

  22. Anonymous says on :

    Saya bercita2 menjadi arkitek sejak darjah 2 hingga darjah 6 secara konsisten dan di laporkan dalam kad 001 sekolah rendah…

    masih bercita2 sama disekolah menengah walaupun sekolah agama form 1 hingga form 5 tak berpeluang mempelajari pendidikan seni (malang sekolah2 agama malaysia byk mengabaikan subjek ini, termasuklah muzik dan pendidikan jasmani atau sukan)

    sewaktu mengisi borang upu, kos arkitek termasukdalam pilihan ke5, kurang yakin sebab tiada basic sains n seni lukis, tp masih berharap2 lagi..

    sampailah sekarang, cita2 bertukar jadi angan2 je la.. jadi “loyar buruk” je sekarang.. masih kagum dan terbit rasa menyesal kenapa tak kuatkan diri tukar kos kat univ dulu bile menyaksikan hasil kerja pelajar2 senibina.. sediiiihh

    -joe-

    Reply

  23. sarah mohd shukor says on :

    Kylex:
    setiap drpd kita ni ada kelebihan masing2 kan. awk kan handal bab2 programming. so teruskan ke arah tu ye. asah lg kasi tajam ;)

    Falin:
    haa. kalau dh ada income yg baik, kawen ajo la. huhu. klu adik sy camni, lama dh sy suruh kawen je drpd bercouple tak tentu hala lama2 sgt =p

    Bro Fadli:
    itu la. terkejut jgk dpt tau ada arkitek yg baca blog sy rupanya ye. hehe.

    Reply

  24. sarah mohd shukor says on :

    BulanBiru:
    alahai. sy bukannya nak cari2 calon. tak terfikir pun lg sume tu. tp serius sy cuma kagum dgn bakal melukis diorg ni. tambah plak skrg ni dgn ada teknologi, bertambah cantik n kreatif jadinya apa yg diorg buat. sy suka. hehe.

    Mr. Architect:
    sy dah tgk dh link sketchyguy. sukanya! dia sgt best. drpd blog dia, ada link ke blog arinas. pun best jgk. terasa nak upah buat design rumah utk sy je. hehe. thanks jgk ye utk youtube link tu. kreatif. sy setuju dgn awk. sementara masih student, ramai la yg sempat blogging. sy dh jumpa byk dh yg archu students punya blog. tp the real architect tu yg kuraang sgt. sy setuju dgn awak. sbb semuanya sibuk, kan. yup. sy medical student. insya Allah ni final year =)

    Joe:
    erm. sy tahu sekolah yg upper form tu. hehe. wkt batch sy hari tu, ada sorg amik seni. self study. sbb dia nak sgt. dia dpt A2. ok la kan A2 walaupun takde kelas yg khas. so skrg ni kerja dlm bidang apa la ye? takpe. Allah tu lebih tau nak letak kita dlm bidang mana yg sesuai dgn kita, kan?

    Reply

  25. Mr Architect says on :

    Setelah mengikuti posting di Blog Dunia Sarah saya terfikir kena tidak saya sendiri buat satu Blog pasal Architecture.

    Maksud saya, fokus yang akan saya tonjolkan ialah mengenai Architecture Untuk Orang Awam. Bukan untuk Architect.

    Kerana saya dapati orang awam masih menganggap Arkitek = Lukisan. Sebetulnya Lukisan hanya sebahagian dari Senibina. Seperti yang Sarah lihat dalam Blog Sketchyguy & Arinas (dua2 kawan saya) mereka bukanlah seorang Arkitek tetapi seorang Designer atau Illustrator. So itulah fokus yang akan saya tonjolkan iaitu siapa sebenarnya Arkitek dan Apa tugas2 Arkitek dan bagaimana untuk melanjutkan Pelajaran dalam Bidang Arkitek. Tapi tak tahulah bila ianya akan menjadi kenyataan kerana sentiasa sibuk.

    Pelik ya… saya waktu sekolah meminati jurusan Perubatan akhirnya menjadi seorang Arkitek. Kepada JOE… janganlah gusar… ada rakan2 saya lulusan Sekolah Agama menjadi Arkitek. Yang penting minat dan bakat akan di asuh secara perlahan2.

    Sarah..ini link untuk salah seorang Professional Arkitek yang berblogging http://arkrab.wordpress.com/

    So yang ni teknikal sikit.. dan saya rasa blog ni dari Arkitek Untuk Arkitek

    Reply

  26. saya suka archy says on :

    archy. coolio!!! cita2 yg x kesampaian… masa skolah dulu xde basic seni…n kawan sy cakap, ‘tlmbat ape nye..tadao ando x blajar pon bleh jd arkitek jekk…’

    Reply

  27. Anonymous says on :

    sarah… saye lawyer, baru nak masuk 6 bulan kerja… skolah upper high yang best is friendship n academic je.. yang lain2 tu over interprated je for me.. especially on how muslimin and muslimat (or shud i say putera n puteri) shud interact with each other.. pikir2 balik kelakar pun ade.. u shud know what i refer to kan? haha

    i wish to link your blog to mine, i find your’s quite interesting..
    http://www.alangtengahbirukundang.wordpress.com

    mr. architect, thanx for motivating, but to pursue a dream as an architect by now is maybe a little too late (although that maybe lazy people’s point of view) coz i must concentrate on repaying back my parents’ effort and help support my other younger siblings in school.. the truth, i still have with me some sketches of “building” i might build (or sponsor to build) like a gazebo at kampung, my dream home and don’t get surprise i even have my idea on a convention centre’s design hahaha.. i dream n hope someday it’ll materialize!

    -joe-

    Reply

  28. pencacai tua says on :

    arkitek?best gak tu.nak jadi mesti kene kreatif kan..
    x minat lgsung sebab melukis pun tak pandai.lukis ayam jadi itik.camner nak jadi arkitek.huhuuh..minat sgt pada tknologi,n nak jadi ngineer..dah ambik course ngnering tak jadi lak ngineer.minat kearah bisnes..skang nie jadi businesman..mrgkak terkedek2.yg pnting matlamat.nak kaya cpat kene bisnes lah..huhuhu.9/10,mcm tansri syed mokhtar..seorg kaya yg dermawan..idola tu..insyaAllah..Kun fayakun

    Reply

  29. atie says on :

    salam. Im an architect to be :)
    hmm, act majoriti mmg selalu pndgng kerjaya architect as a cool things.
    yes, memang. no offence.
    tapi kalau tgk dr aspek pmbelajaran mmg nmpk keseksaannya.
    bak kata org, belajar susah, kerja susah.
    kalau kerjaya architect, design kurg dpt smbutan market kerja.
    bole muflis,jadi risiko tinggi waktu kerja.
    mmg cool, tp banyak cabaran. thats architect ! :)

    Reply

  30. ahmad afiq says on :

    like like like agree… :mrgreen:

    Reply

Leave a Reply


+ 1 = 5