Izz Dan Sains

Assalamualaikum wbt

2 Disember 2015

Sedang saya menguruskan Zayd yang panas badan kerana demam, Izz menjerit melaung nama saya.

Izz: Mama! Mama! Tengok sini! (Sambil berdiri di tepi pintu rumah)
Mama: Ye, ada apa?
Izz: Tengok ni. Ada millipede!
Mama: (Tersentap dengar istilah yang dia guna. Padahal ulat gonggok je pun). Haah la. Ada millipede!

Mama pun berusaha menggunakan istilah itu kerana ia memang tidak salah, sebaliknya sangat sains gitu!

…………..

Sedang saya menyuapkan dua beradik yang demam ni makan pagi tadi:

Zayd: Ball. Ball. (Sambil dia menunjuk ke gambar rangkaian set atom)
Izz: Tu bukan ball la, Zayd. Tu atom.

Mama: (Pergh pergh pergh)

Tidak lama kemudian, sebaik sampai ke satu mukasurat lain:

Izz: Mama, ni komozom kan? (Chromosome). Komozom ni macam tali kan? Dalam tu ada DNA kan, mama?
Mama: Haah ye, Abang Izz. Betul tu.
Izz: Mata Izz coklat sikit. Rambut Izz hitam. Izz boleh gulung lidah. Orang lain, lain kan, mama?
Mama: Iye, Izz. Betul tu. Chomosome kita ada simpan semua maklumat bawaan daripada mama ayah kita.

Nampaknya mama kena perkukuhkan ilmu asas sains mama semula. Kalau tak, heart attack mama kena terjah dengan soalan-soalan power awak, Izz.

Apapun Alhamdulillah atas perkembangan yang positif ini.

:smile:

#koleksistatussarah

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.