Archive for the ‘Life’ Category

Pertama Kali : Hari Pelaporan Izz Zamani

Assalamualaikum wbt

26 November 2015

Bismillahirrahmanirrahim.

Seharian saya bermesyuarat di Ibu Pejabat JKR di Jalan Sultan Salahuddin. Saya cuba bergegas untuk menghadiri sesi pelaporan di sekolah Izz. Saya yang memohon untuk dapat hadir lebih awal sebelum hari pelaporan yang dijadualkan atas dua sebab. Pertama kerana memang kami tidak dapat datang pada hari yang dijadualkan kerana ada urusan lain. Keduanya kerana kami tidak mahu Izz dibiasakan dengan ‘report card day‘ yang tipikal. Kami memilih untuk Izz lalui fasa awal persekolahannya ini sebagai taman bermain dan menimba pengalaman. Bukan tempat untuk dibanding-bandingkan siapa terbaik dan siapa tercorot walaupun sekolahnya memang tidak menggunakan sistem tersebut.

Saya tiba di sekolahnya hampir ke pukul 5.30 petang dan Principal nya sudahpun menunggu. Saya dibawa masuk ke biliknya dan sesi penerangan prestasi secara one to one pun bermula. Saya dimaklumkan secara terperinci tentang pencapaiannya selama 7 bulan bersekolah di situ (masuk sejak April 2015). Secara keseluruhan, memang penekanan yang diberikan untuk anak-anak di situ adalah tentang adab, etika, ahlak dan kemahiran asas kehidupan kerana itulah yang menentukan keperibadian anak-anak dalam fasa membesar dan membina identiti. Alhamdulillah, daripada tiga tahap pemarkahan untuk proses evaluasi, Izz memperoleh markah tertinggi bagi setiap aspek sosio-emosinya. Alhamdulillah.

Bagi aspek akademik, sebenarnya saya dan suami memang tidak meletakkan apa-apa target untuk Izz. Dia bermula lewat berbanding rakan sekelasnya dan pencapai bagi aspek akademik juga bukanlah yang paling kami utamakan kerana target kami menyekolahkannya pada tahun ini supaya dia dapat bersosial, belajar membina keyakinan diri, kepimpinan sesama rakan sebaya, adab dan berdikari. Tambahan pula, silibus yang saya buat sendiri untuk sesi pembelajaran di rumah lebih berkonsepkan santai dan gembira. Sebab itu apabila Principal nya memaklumkan bahawa subjek Bahasa Melayu yang paling Izz kuasai dengan bagus manakala English, Sains dan Matematik berada di tahap sederhana, langsung saya tidak berasa gundah atau risau. Yang paling menggembirakan hati saya petang tadi ialah bilamana Principal nya memberitahu, dialah yang paling ‘champion‘ dalam bab hafazan dan bacaan Iqra’ kerana lebih jauh mendahului rakan sekelasnya yang lain.

Secara purata, daripada tiga tahap pemarkahan evaluasi, Izz mendapat tahap tertinggi. Alhamdulillah thummalhamdulillah.

Laporan tahunan Izz itu saya lipat dan simpan ke dalam beg sandang belakang yang dibawa. Izz langsung tidak melihatnya. Dan Izz juga tidak perlu tahu segala markah yang telah dicapainya. Apa yang Izz tahu, malam nanti selepas mengaji dia dapat berbuat sesuatu yang menarik seperti yang telah saya janjikan kepadanya. Saya juga sudah memberitahunya bahawa sudah ada kotak baru (guna semula kotak dakwat mesin pencetak di pejabat yang sudah dibuang, sebelum ini dia pernah membuat buaya kotak menggunakan kotak buangan yang saya kutip di pejabat) untuk dibuat mainan baru bersamanya pada hujung minggu ini.

Selesai solat Maghrib, saya menunjukkan laporan prestasi Izz kepada suami. Kami sama-sama nekad untuk menambah baik pendekatan kami terhadap Izz supaya anak itu dapat melalui fasa pembesaran yang hanya dipenuhi dengan kegembiraan.

Siapa kata nombor yang menentukan prestasi atau kualiti anak-anak. Bagi anak-anak, kualiti itu ialah apabila hidup mereka sentiasa dipenuhi dengan kegembiraan.

Kisah ini saya abadikan sempena kali pertama saya menghadiri Hari Pelaporan anak. Terasa emosi sikit. Sebak. Sebab anak dah besar. More to come after this, insya Allah.

Izz-mama

#koleksistatussarah

Posted on January 17th, 2016 by Sarah  |  No Comments »

Sunathon

Assalamualaikum wbt

29 November 2015

Semalam saya dapat turut serta dalam Program Khatan Perdana di Masjid Al-Islah, Telok Gong, Pelabuhan Klang, anjuran bersama Muslim Care Malaysia Society. 33 peserta berjaya dikhatankan, Alhamdulillah.

Terima kasih kepada semua yang telah membantu menyebarluaskan status saya semalam. Daripada hanya saya seorang doktor yang dapat hadir setakat hari semalam, hebahan melalui Facebook untuk perhatian rakan-rakan doktor yang lain turut serta telah mendapat perhatian bukan sahaja doktor muslim, tetapi juga di kalangan doktor berlainan bangsa dan agama. Alhamdulillah akhirnya ada 5 orang doktor yang dapat hadir sebagai sukarelawan dan 5 orang lagi MA dari KL. Kerana semangat kesukarelawanan kami berkumpul di sana. Alhamdulillah berjalan lancar. Yeay!

Ini gambar saya bersama peserta pertama untuk dikhatankan pagi tadi. Berani dan cool betul adik ni.

Sunathon

#koleksistatussarah

Posted on January 17th, 2016 by Sarah  |  No Comments »

Izz Dan Sains

Assalamualaikum wbt

2 Disember 2015

Sedang saya menguruskan Zayd yang panas badan kerana demam, Izz menjerit melaung nama saya.

Izz: Mama! Mama! Tengok sini! (Sambil berdiri di tepi pintu rumah)
Mama: Ye, ada apa?
Izz: Tengok ni. Ada millipede!
Mama: (Tersentap dengar istilah yang dia guna. Padahal ulat gonggok je pun). Haah la. Ada millipede!

Mama pun berusaha menggunakan istilah itu kerana ia memang tidak salah, sebaliknya sangat sains gitu!

…………..

Sedang saya menyuapkan dua beradik yang demam ni makan pagi tadi:

Zayd: Ball. Ball. (Sambil dia menunjuk ke gambar rangkaian set atom)
Izz: Tu bukan ball la, Zayd. Tu atom.

Mama: (Pergh pergh pergh)

Tidak lama kemudian, sebaik sampai ke satu mukasurat lain:

Izz: Mama, ni komozom kan? (Chromosome). Komozom ni macam tali kan? Dalam tu ada DNA kan, mama?
Mama: Haah ye, Abang Izz. Betul tu.
Izz: Mata Izz coklat sikit. Rambut Izz hitam. Izz boleh gulung lidah. Orang lain, lain kan, mama?
Mama: Iye, Izz. Betul tu. Chomosome kita ada simpan semua maklumat bawaan daripada mama ayah kita.

Nampaknya mama kena perkukuhkan ilmu asas sains mama semula. Kalau tak, heart attack mama kena terjah dengan soalan-soalan power awak, Izz.

Apapun Alhamdulillah atas perkembangan yang positif ini.

:smile:

#koleksistatussarah

Posted on January 17th, 2016 by Sarah  |  No Comments »

Izz vs Kahwin

Assalamualaikum wbt

19 Disember 2015

Izz-Zayd

Izz kata: Eh, macam main kawin-kawin je, mama.

Ewah-ewah. Izz nak kawin ke?

Jawab Izz: Tak nak. Nanti tak boleh duduk dengan mama ayah dah.

Mihmihmih. Hari tu waktu saya dah Izz demam panas dan kena buat blood test, staff nurse yang draw darah Izz pun melawaklah: Senyum je Izz ni. Kena cucuk pun senyum je. Cool betul. Makcik buat menantulah, nak?

Lagilah tersipu Izz ni. Balik rumah saya buat-buat tanya. Izz nak kawin dah ke? Jawabnya sama. Tak nak lagi sebab nanti Izz tak boleh duduk dengan mama ayah dah.

#koleksistatussarah

Posted on January 17th, 2016 by Sarah  |  No Comments »

Crazy Days Are Over!

Assalamualaikum wbt

31 December 2015

I want to shout out to the world.

I have finally completed all my freaking crazy MBOR tasks!!! Tasks that had consumed majority of my time. Sleepless nights, restless daytime, handled kids alone while husband was away to US for two weeks, the kids went to sleep, I started working in front of laptop, I had to skip a few morning cooking for lunches and dinners, hence carry the consequence that I had to buy food for lunch, went back late at night, left home even before Izz woke up, and, had only a simple cupcake and cake eating out with my family in law for Izz Zamani’s 4th birthday on the December 29th. I feel sad that I had no time to bake for him which I routinely do every year.

But at the same time, I am very happy and proud of myself because I was able to complete everything (4 MBORs) just within 2 weeks before the final submission date. I don’t know whether I challenge myself to prove that I can do it or I am just a plain perfectionist!!! I gave my very best, 200% of effort to make sure what shall be provided will be there in the briefs. Because I know, due to this crazy perfectionism in me, I will benefit people who work or happen to be the patients later in the health facilities that I worked on.

May Allah bless me and all my colleagues. Only He knows how hardworking, how stressfull all of us are.

To my husband, thank you for handling the kids when I was busy and for allowing me to work even throughout the night on every other day basis. Haha.

And to me, dah pergi qada’ tidur and enjoy your long weekend.

Happy New Year everyone!

Keep benefiting people around us and around the globe!

:smile:

#koleksistatussarah

Posted on January 17th, 2016 by Sarah  |  No Comments »